latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:22 ⇒ 13:49 | Autor: SRNA

Šojgu: Sirijci dobijaju sistem "S-300"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da će Sirija dobiti sistem "S-300", koji će značajno unaprijediti borbene sposobnosti sirijskih protivvazdušnih snaga.

Šojgu je rekao da će "S-300" biti isporučen u roku od dvije sedmice kao adekvatan odgovor na ulogu Izraela u obaranju ruskog aviona "Il-20" prošle sedmice.

Ovaj sistem ima domet od 250 kilometara i može da gađa više meta u vazduhu. Automatizovana oprema koju će isporučiti Moskva obezbijediće identifikovanje ruskih aviona u sirijskoj protivvazdušnoj odbrani, prenio je "Sputnjik".

Šojgu je rekao da je Moskva obustavila isporuku "S-300" Siriji 2013. godine na zahtjev Izraela, ali da se situacija sada promijenila "bez krivice Rusije".

On je naglasio da će, u skladu sa situacijom, biti preduzete dodatne mjere ukoliko se ne ohlade "usijane glave" poslije obaranja "Il-20".

Odluka Rusije da Siriji isporuči protivvazdušni raketni sistem "S-300" ima za cilj jačanje bezbjednosti ruske vojske, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje o odnosima Rusije i Izraela Peskov je rekao da odluka o isporuci "S-300" nije usmjerena protiv neke treće zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je ranije Izrael za neindirektnu odgovornost u rušenju ruskog vojnog aviona "Il-20", pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika kod obala Sirije.

Iz kabineta sirijskog predsjednika saopšteno je da je ruski lider Vladimir Putin poručio predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu da će Moskva saveznicima dati sistem "S-300".

"Predsjednik Putin obavijestio je sirijskog predsjednika da će Rusija razviti sirijske protivvazdušne sisteme odbrane", navodi se u saopštenju.