latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:20 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Vlada izdvojila 1,4 miliona KM za Osnovnu školu "Branko Radičević"

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas tokom posjete banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" da je Vlada Srpske izdvojila 1,4 miliona KM da bi se dogradnjom objekta poboljšali uslovi rada nastavnika i učenika u toj obrazovnoj ustanovi.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je Vlada Srpske, zahvaljući finansijskoj stabilnosti, mogla da finansira i ovaj projekat, kojim će se olakšati rad ove škole, s obzirom da više neće biti potrebe za organizacijom nastave u tri smjene.

"Život u školi biće organizovan na mnogo bolji i kvalitetniji način. U nekoj drugoj fazi ovdje je planirano da se radi i fiskuluturna dvorana i to će biti jedan od zadataka Vlade. Sada hoćemo da ove učenike vidimo u dograđenoj školi u drugom polugodištu, nakon čega će se raditi ostali poslovi", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon obilaska radova i posjete ovoj školi.

Ona je naglasila da ovo nije jedina intervencija u školski sistem, jer širom Srpske postoji ili je u proceduri niz projekata, u okviru kojih se vrše određene adaptacije, dogradnje, izgradnje.

Cvijanovićeva je rekla da su adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i dogradnje škola sastavni dio aktivnosti za koje je Vlada izdvojila 125 miliona KM i koje se realizuju ove godine širom Srpske.

Premijerka Cvijanović u OŠ "Branko Radičević"

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Radmila Kocić Ćućić rekla je da je važno da izvođač radova ispoštuje zadati rok i završi dogradnju za 120 dana, da bi se drugo polugodište u toj školi moglo odvijati u novim učionicama.

"Izuzetno je značajno da bezbjednost učenika bude na odgovarajućem nivou. Urađeni su pripremni radovi i očekujemo da sve prođe kako je predviđeno", rekla je Ćućićeva i čestitala rukovodstvu škole 60 godina rada.

Ona je dodala da su rekonstrukcije drugih škola u Banjaluci u završnoj fazi ili je u toku tenderska procedura.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je naveo da se dogradnjom poboljšavaju uslovi rada u ovoj školi, te podsjetio da je to najveća osnovna škola u gradu.

"Јedino je bio problem manjak prostora, jer je veliki broj djece. Nastava je organizovana u previše smjena i dogradnja se nametnula kao optimalno rješenje, iako je, između ostalog, razmatrana i mogućnost izgradnje novih škola u naselju Ada i na vrhu Starčevice", rekao je Radojičić.

On je izrazio žaljenje što, zbog procedura, radovi nisu počeli ranije.

"Nadam se da će izvođač radova uspjeti da se početak idućeg polugodišta dočeka u novim učionicama i da se time rastereti nastavni proces", rekao je Radojičić.

Premijerka Cvijanović u OŠ "Branko radičević"

Direktor banjalučke Osnovne škole "Branko Radičević" Darija Mićić rekla je da je konačno počela dogradnja novih osam učionica u ovoj ustanovi, što je velika pomoć.

"To je velika pomoć, jer će se poslije toga nastava odvijati u dvije smjene", rekla je Mićićeva i dodala da škola, koja se nalazi u naselju Starčevica, ima 1.782 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja.