latinica  ћирилица
24/09/2018 |  11:23 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

"Prvi put nakon 10 godina Banjaluka spremno dočekuje sezonu grijanja"

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević rekao je Srni da Banjaluka prvi put nakon 10 godina spremno dočekuje sezonu grijanja, bez stresnih i paničnih situacija.
Nova banjalučka toplana (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Nova banjalučka toplana (Foto: banjaluka.rs.ba)

"Došao je i taj dan da nemamo stresnih i paničnih situacija, nema dizanja desetomilionskih kredita, garancije Grada hoće li biti grijanja, hoće li toplana nabaviti mazut ili ne, koja je cijena ovog energenta na tržištu", rekao je Umičević.

Prema njegovim riječima, Toplana se u miru priprema za sezonu grijanja, nabavlja drva, popravlja instalacije, uvodi daljinsko očitavanje brojila, kontrolu protoka vrelovoda.

"Spremno dočekujemo sezonu grijanja, a Gradu će ostati milioni KM koji se mogu iskoristiti za izgradnju škola, vrtića, mostova", rekao je Umičević.

On je naglasio da se na primjeru Toplane vidi šta znači jedna odluka čovjeka sa vizijom, gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, kao i njegovog tima i odbornika u Skupštini grada koji su podržali tu ideju.

"Nadam se da će građani Banjaluke vratiti povjerenje u novu toplanu, jer će sigurno imati kvalitetno i dobro grijanje", zaključio je Umičević.

Izgradnja "Eko toplane" Banjaluka počela je 1. juna prošle godine, a prvi kotlovi pušteni su u rad u decembru iste godine. Svečano otvaranje preduzeća "Eko toplane" u čiju je izgradnju uloženo 36 miliona KM upriličeno je 15. marta ove godine godine.

Novo preduzeće na bio-masu "Eko toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banjaluka i kompanije IEE Banjaluka / Inteligent enerdži enžinering/, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.