latinica  ћирилица
20/09/2018 |  09:12 | Autor: sputniknews.com

Trgovinski rat između Kine i Amerike može da traje 20 godina

Trgovinski rat između Kine i SAD neće se završiti skoro i dovešće do trzavica između dvije države tokom narednih 20 godina, smatra osnivač korporacije "Alibaba" DŽek Ma.

- U epohi tehnološke revolucije u procesu razvoja kinesko-američkih odnosa, trgovinske trzavice su neizbježne. Neće skoro prestati, ni kroz nekoliko mjeseci, čak ni kroz dvije godine. Treba da budemo spremni na to da se njihove posljedice oduže na narednih 20 godina - izjavio je predsjednik Savjeta direktora kineske kompanije.

Prema riječima DŽeka Ma, posljedice tog konflikta će se najviše odraziti na mali i srednji biznis. On je naveo da bi spas za kompanije koje su lideri u svojim sektorima mogle da budu inovacione metode uprave i modernizacija.

Podsjetimo, SAD su sredinom ove godine uvele tarife od 25 odsto na kineske proizvode, vrijedne 50 milijardi dolara, na šta je Kina odgovorila tako što je ocarinila američke uvozne proizvode u vrijednosti od 60 milijardi. Sada se SAD spremaju da sa 10 odsto ocarine kinesku robu široke potrošnje vrijednu 200 milijardi dolara, a od 1. januara iduće godine tarife će biti podignute na 25 odsto. Kina je odmah odgovorila najavom "odmazde".