latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Investicioni kredit EBRD-a za "Elektro-Bijeljinu"

U Bijeljini je potpisan ugovor vrijedan 15 miliona evra.

Predstavnici "Elektro-Bijeljine" potpisali su ga, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ugovor će biti realizovan u naredne tri godine, a obuhvata isključivo investicione projekte u 13 opština, koje su u nadležnosti ovog preduzeća.

Ovim sredstvima, Elektro-Bijeljina će nabaviti novu opremu i materijal za rekonstrukciju nisko i srednjenaponske mreže i za zamjenu starih brojila. Ugovor sa Evropskom bankom realizovan je po kamatnoj stopi od 2,25 odsto.

''Rate kredita u narednih 12 godina ćemo isplaćivati iz sopstvenih sredstava koje ćemo obezbjediti smanjenjem distributivnih gubitaka", rekao je Nedeljko Ćorić, direktor ZDP "Elektro-Biejljina".

Finansijski direktor EP RS Darko Milunović istakao je da je u prvih šest mjeseci Elektro-Bijeljina investirala preko dva miliona maraka, kao i da je činjenica je da je EBRD partner u ovom projektu.

"Ne mogu da ne naglasim važnost zamjene starih brojila, jer prosječna starost je preko 20 godina'', dodao je Milunović.

Resorni ministar Petar Đokić kaže da Vlada daje punu podršku svakom razvojnom programu u Srpskoj.

''Sličan projekat ovom smo već ugovorili i realizovali za Elektrokrajinu kao dio našeg energo sistema. Dakle, na ovaj način podižemo ukupnu vrijednost našeg elektro sistema, jačamo njegove kapacitete , poboljšavamo njegovu funkciju , a sve to radimo u cilju kvalitetnog i bezbjednog snabdijevanja svih potrošača električnom energijom", naglasio je Đokić.

Јan Braun direktor Evropske banke za BiH istakao je da će realizacijom ovog pojekta distributivni gubici biti smanjeni na 6,5 odsto, što je tehnički minimum, sličan evropskim gubicima.