latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:28 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Uprava ŽRS za nastavak pregovora, ali sa reprezentativnim sindikatima

Uprava Željeznica Republike Srpske saopštila je danas da je spremna za nastavak pregovora o zaključivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sidikatima koji djeluju u tom preduzeću, te da im nije jasno na osnovu čega Konfederacija sindikata tvrdi da Uprava "ne želi i neće dogovor sa sindikatima".
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Uprava ovog preduzeća ocijenila je da je Konfederacija sindikata Srpske izašla u javnost sa nepotpunim i netačnim informacijama u vezi sa zaključivanja pojedinačnog kolektivnog ugovora za Željeznice.

Iz Uprave poručuju da, uz sve uvažavanje Konfederacije sindikata, u skladu sa Zakonom o radu, samo Uprava i reprezentativni sindikati u okviru "Željeznica" imaju pravo i mogućnost da pregovaraju o dodatnom regulisanju radničkih prava i obaveza, koje već nisu u potpunosti regulisane Zakonom o radu.

Uprava ovog preduzeća podsjeća da je taj postupak pokrenut u "Željeznicama" još u prvoj polovini 2016. godine i nije vezan za sastanak koji je Konfederacija sindikata u septembru imala sa predstavnicima Vlade Srpske.

"Prema tome, Konfederacija sindikata nije svojim aktivnostima pokrenula postupak kolektivnog pregovaranja u okviru Željeznica, što joj nije ni nadležnost u skladu sa Zakonom o radu, a isto tako, smatramo da u skladu sa važećim propisima nema ni osnov da, zbog kolektivnog pregovaranja, u okviru našeg društva prijeti organizacijom protesta i štrajkova", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave Željeznica poručuju da, ipak, nisu ignorisali Konfederaciju sindikata, iako u ovoj konkretnoj stvari ne postoji njihova nadležnost, već im je 13. septembra upućen dopis kojim su informisani kada su pregovori o pojedinačnom kolektivnom ugovoru u okviru Željeznica Srpske započeli, te status tog procesa.

"Radi objektivnog informisanja ističemo da je nakon otpočinjanja pregovora, i to na inicijativu tri reprezentativna sindikata Željeznica, održan niz sastanaka stručnih komisija i predstavnika sindikata, uz naknadno uključivanje i samih članova Uprave, te da je do kraja 2016. godine usaglašen najveći dio teksta budućeg pojedinačnog kolektivnog ugovora za preduzeće", ističe se u saopštenju.

Iz Željeznica pojašnjavaju da se nesaglasnost između Uprave i reprezentativnih sindikata javila, prije svega, oko visine pojedinih novčanih prava radnika-regres, dodaci, pomoći, naknade, jer se Uprava, kako je to i bio nalog Vlade za sva javna preduzeća, držala visine uvećanja plate i visine pomoći radnicima iz odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku.

"Međutim, to nije bio ključni razlog zašto su na kraju 2016. godine pregovori privremeno prekinuti, jer je i po prethodnim pitanjima došlo do približavanja stavova dvije strane. Ključni razlog je bio međusobno neusaglašen stav i nastup samih reprezentativnih sindikata, odnosno odustajanje jednog od reprezentativnih sindikata od ranije usaglašenih pitanja, nakon čega su pregovori privremeno prekinuti uz zajednički stav da će biti nastavljeni kada se za to steknu uslovi", pojašnjavaju iz ovog preduzeća.

Uprava navodi da je pozvala sindikate da usaglase svoje stavove i u pisanoj formi ih dostave radi zakazivanja nastavka pregovora, ali da takav materijal nikad nije dostavljen, iako su sindikati na svim naknadnim sastancima po drugim osnovama, podsjećani na preuzetu obavezu.

"Imajući u vidu da je postojala neophodnost da se radno-pravni status radnika u Željeznicama uredi, odnosno da više nije postojala mogućnost da se čeka međusobno usaglašavnje stavova tri reprezentativna sindikata, Nadzorni odbor je u februaru 2017. godine, u skladu sa Zakonom o radu, donio Pravilnik o radu, koji se primjenjuje od marta prošle godine i primjenjivaće se sve dok se ne postigne sporazum i potpiše pojedinačni kolektivni ugovor", navodi se u saopštenju.

Tim opštim aktom, koji je usklađen sa Zakonom o radu i odlukom Vlade Republike Srpske u potpunosti su uređena prava i obaveze radnika u "Željeznicama Republike Srpske".

"S obzirom na to da je o svemu navedenom informisana i Konfederacija sindikata, njihov javni istup smatramo u potpunosti neopravdanim i neosnovanim", navedeno je u saopšenju Uprave Željeznica Republike Srpske.

Konfederacija sindikata Republike Srpske tvrdi da predstavnici Željeznica i Naftne industrije Srpske nisu ispoštovali dogovor ovog sindikata i Vlade Srpske o zaključivanju kolektivnih ugovora za zaposlene u navedenim preduzećima.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike, predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević naveo je da je dogovor bio da se kolektivni ugovori potpišu do 15. septembra, ali da poslodavci ne žele dogovor sa sindikatom.