latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:52 | Autor: RTS

Kim i Mun postigli niz sporazuma za denuklearizaciju

Lideri Јužne i Sjeverne Koreje Mun DŽae In i Kim DŽong Un postigli su drugog dana razgovora u Pjongjangu niz sporazuma uključujući obećanje Kima da će trajno zatvoriti glavni nuklearni kompleks Sjevera – ako SAD preduzmu odgovarajuće mjere, kao i da će prihvatiti međunarodne inspektore koji će nadzirati zatvaranje ključne lokacije za raketna testiranja.
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un - Foto: ilustracija
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong UnFoto: ilustracija

Na sastanaku lidera dvije Koreje dogovorena je i saradnja, kako bi zajednički organizovali Letnju olimpijadu 2032. godine, prenosi AP.

"Saglasili smo se da učinimo Korejsko poluostrvo teritorijom mira bez nuklearnog oružja i nuklearne prijetnje", rekao je Kim DŽong Un.

Dodao je da put ka budućnosti poluostrva neće uvijek biti jednostavan i da će biti izazova i iskušenja.

"Ali ne bojimo se jer će naša snaga rasti kako budemo prevazilazili iskušenja na osnovu snage naše nacije", rekao je Kim DŽong Un.

Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In rekao je da su se dvije Koreje dogovorile da uspostave zajednički vojni komitet koji će procijeniti kako da se smanje tenzije, održi komunikacija radi smanjenja krize i spriječe slučajni sukobi.

Dodao je da su planovi za komitet dio nastojanja da se otkloni svaka "prijetnja koja bi mogla da izazove rat" na Korejskom poluostrvu.

Tampon zona duž kopnene i pomorske granice

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali ministri odbrane dvije Koreje, Seul i Pjongjang dogovorili su da uspostave tampon zonu duž kopnene i pomorske granice kako bi se smanjile vojne tenzije i spriječili incidenti.

Takođe je dogovoreno povlačenje 11 kontrolnih punktova iz demilitarizovane zone do decembra i uspostavljanje zone zabrane letova iznad linije vojne demarkacije što se odnosi na – avione, helikoptere i dronove.

Dogovoreno je i da se otklone prepreke u poboljšanju odnosa kao što su omogućavanje više kontakta među porodicama razdvojenim poslije Korejskog rata, kao i obnova saobraćajne infrastrukure u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja prirediće večeras masovni plesni spektakl na kojem će Mun biti specijalni gost, prenose agencije.

Sutradan, trećeg dana posjete, Mun i Kim će posjetiti planinu Pektu, mjesto odakle je Kimov deda organizovao otpor protiv Јapana u Drugom svjetskom ratu, i gdje je njegov otac Kim DŽong Il rođen iako istorijski podaci pokazuju da je to bili u Sovjetskom Savezu.

Ovo je bio treći samit dvije Koreje ove godine a prvi između Muna i Kima u Pjongjangu.

Mun je rekao da će Kim do kraja godine posetiti Seul, što je on i potvrdio rekavši da će se to desiti uskoro.

To bi bila prva posjeta jednog sjevernokorejskog lidera od podjele Korejskog poluostrva.