latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:53 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Tjentište: Uskoro završetak prve faze sanacije klizišta (FOTO)

U Dolini heroja na Tjentištu, u toku je sanacija klizišta u vrijednosti od 927.000 KM.

To je prvi dio projekta uređenja spomeničkog kompleksa Bici na Sutjesci koji bi trebalo da bude završen za dvadesetak dana.

Izgradnja odvoda podzemnih i površinskih voda, šahtova, kamenih nasipa i učvršćivanje tla na popisu su dnevnika sanacije klizišta na Tjentištu. Utvrđeno je i da nakon klizišta iz 1986. godine posao sanacije nije kvalitetno urađen.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović podsjetio je da se klizište na istom mjestu pojavilo i 1986. godine.

"Tada nije adekvatno urađeno, a sada ćemo, poslije toliko godina, konačno imati kompletno sanirane drenažne cijevi. Takođe, poslije 1971. godine, kada je izgrađen, prvi put ćemo promijeniti i mermerni plato i rekonstruisati cijeli kompleks zahvaljujući Vladi Republike Srpske", istakao je Pavlović.

I pored višednevnih padavina koje su ometale radove posao na sanaciji se polako privodi kraju.

- Zavjesa na samom spomeniku usmjeravanja podzemnih voda je usmjerena mimo klizne ravni koja je u potpunosti završena, rekao je Milan Vukmirica šef radilišta “Fortis grupa“.

Uz ove radove na sanaciji klizišta i dio poslova na drugoj i trećoj fazi uređenja spomeničkog kompleksa urađeno je više od 60 odsto planiranog. U ove dvije faze sve će biti sređeno, od stepeništa, prilaznih puteva do amfiteatra.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da jedan dio radova iznosi 427.000 KM sa PDV-om u toj drugoj fazi i završena treća faza koja iznosi 300.000 KM.

Turisti iz svih krajeva svijeta očekuju da Dolina heroja ponovo zablista. ž

Јeron Pateu iz Belgije ističe da je Tjentište veoma važno istorijsko mjesto, ali i predivna turistička destinacija. Amerikanka DŽenifer Moer iz Vašingtona kaže da je veoma srećna što je došla na Tjentište.

Od polovine juna, kada je počela sanacija, izvođaču radova ostavljen je rok od sedamdeset radnih dana. Klizište je aktivirano u februaru, koje je bilo prijetnja da ugrozi spomenički kompleks Bitke na Sutjesci.