latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:26 | Autor: SRNA

Bogdanić: Uplaćena prva tranša za lične invalidnine od oko 36.000 KM

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je Srni da je Ministarstvo uplatilo prvu tranšu od oko 36.000 KM za lične invalidnine za juli.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Pravo na ličnu invalidninu do sada je na osnovu podnesenih zahtjeva i rješenja o prihvatanju prava na ličnu invalidninu ostvarilo ukupno 366 korisnika, od toga 287 punoljetnih i 79 maloljetnih iz 28 opština u Srpskoj", rekao je Bogdanić.

On je dodao da se očekuje veći broj korinsika u narednom periodu, poručivši da svi koji zbog prikupljanja dokumentacije još nisu ostvarili ovo pravo, mogu da očekuju da će im se u narednom periodu rješenjem pravo na naknadu lične invalidnine priznati retroaktivno.

Bogdanić je napomenuo da je interesantna činjenica da veći gradovi još nisu obradili zahtjeve, te dodao da je procjena Ministarstva da će biti oko 2.000 korisnika ovog prava.

On je apelovao na centre za socijalni rad da što prije ažuriraju i obrade primljene zahtjeve.

"Isplata lične invalidnine, kao novog prava u sistemu socijalne zaštite, predstavlja znatnu podršku licima sa invaliditetom i značajan korak u prevenciji smještaja lica sa invaliditetom u ustanove, kao i podršku porodicama lica sa invaliditetom", ocijenio je Bogdanić.

On je istakao da je sistem socijalne zaštite u ovom slučaju odgovorio zadatku u vidu podrške licima sa invaliditetom, a u skladu s ciljevima definisanim Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj od 2017. do 2026. godine.

On je napomenuo da je ovo pravo Vlada regulisala odlukom, dodavši da do kraja godine očekuje donošenje zakona da bi ovo pravo postalo zakonska obaveza.

Sredstva za ovu namjenu obezbijedila je Vlada Republike Srpske putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.