latinica  ћирилица
16/08/2018 |  13:49 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Anđelković: Histerično reagovanje onih koji su projektovali laž o Srebrenici

Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da oni koji su projektovali laž o Srebrenici sada histerično reaguju na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da odbaci Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, jer su se suočili sa hrabrošću Banjaluke da konačno odbaci tu laž i pritiske.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je u izjavi Srni naveo da oni koji su projektovali tu laž sada pričaju o ugrožavanju ljudskih prava, revizionizmu.

"A zapravo, radi se o nemoći geopolitičkih lažova, koji su od nas očekivali da prihvatimo tuđe zločine kao svoje i da se identifikujemo sa ulogom negativaca", rekao je Anđelković.

On je dodao da je poznato da je priča o genocidu u Srebrenici laž i kada je riječ o broju žrtava i o načinu na koji su ljudi stradali, jer je većina stradala u proboju, sa oružjem.

"Laž te vrste može da se brani samo tako što bi druga strana ćutala i prihvatila tu laž", kaže on.

Anđelković je podsjetio da je Republika Srpska bila dugo zastrašivana, pritiskana da prizna laži te da je iz te laži i proizašao izjveštaj o Srebrenici Vlade Republike Srpske iz 2004. godine.

On ističe da je danas Republika Srpska konsolidovana i jaka i spremna da odbaci takve laži i stigmatizaciju srpskog naroda.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije povodom formiranja najavljenih međunarodnih komisija o stradanju Srba u Srebrenici i Sarajevu, Anđelković je rekao da očekuje.

"Pošto je u pitanju velika laž, oni koji su tu laž plasirali, sigurno je da ne žele da se formiraju stručne komisije koje bi sagledale stvari realno. Tako da treba očekivati opstrukcije", dodao je on.

On je naveo da se opstrukcije i bježanje od istine naprije vidi u protivljenju formiranju stručnih komisija.

"Šta je problem da stručnjaci iz raznih zemalja sagledaju realnu situaciju? Znači, problem može da bude samo to što neko zna da je plasirao laž", rekao je Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je danas odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.