latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:16 | Autor: SRNA

Grabovac: Izvršiti reviziju činjenica o stradanju Srba u BiH

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da bi trebalo formirati ekspertsku komisiju koja bi na cijelom prostoru BiH trebalo da izvrši reviziju činjenica o stradanjima srpskog naroda u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, rekao je da bi ovaj posao trebalo da uradi posebna ekspertska komisija sačinjena od stručnjaka iz ove oblasti, patologa koji su bili na ekshumacijama masovnih grobnica, ljudi koji su tokom rata učestvovali u razmjeni, te oni koji su sa međunarodnim institucijama obilazili logore za Srbe.

On kaže da ekspertska komisija treba da utvrdi koliko je na cijelom području BiH ubijeno Srba - žena, djece i staraca.

Grabovac je pozdravio odluku Narodne skupštine Republike Srpske da Vlada formira nove komisije za Srebrenicu i Sarajevo.

"Komisija za Srebrenicu mora da utvrdi istinu o ratnim događanjima posebno jer Bošnjaci vrše razne manipulacije brojem stradalih sunarodnika", istakao je Grabovac.

Prema njegovim riječima, najveća sramota je da se nakon 20 i više godina od rata još čeka na identifikaciju 657 posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH ne žele da izvrše identifikaciju žrtava čiji se posmrtni ostaci godinama nalaze u neuslovnim prostorima.

"Pod hitno treba otkriti tajnu groblja u Visokom, gdje su bez znanja javnosti i porodica nestalih krajem prošle godine ukopani neidentifikovani posmrtni ostaci osoba, pronađenih uglavnom na širem području Sarajeva po muslimanskim običajima", istakao je Grabovac.

On je podsjetio da su regularne snage Hrvatske 1992. godine izvršile agresiju na BiH, kada je prvi zločin nad srpskim narodom izvršen u Brodu na prostoru Posavine, zatim 1995. godine u Mrkonjić Gradu.

"Krajnje je neprihvatljivo da za ove zločine nad srpskim narodom niko od ratnih hrvatskih političkih i vojnih zvaničnika do sada nije odgovarao", istakao je Grabovac.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.