latinica  ћирилица
15/08/2018 |  15:34 ⇒ 18:48 | Autor: B92

Subašić odlazi iz reprezentacije; sljedeći Modrić!?

Poslije Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića, od reprezentacije Hrvatske oprostio se još jedan veteran.
Hrvatska - Portugal - Foto: Getty Images
Hrvatska - PortugalFoto: Getty Images

"Vatrene" je napustio i golman Danijel Subašić, pa će tako Hrvati morati da prave smjenu generacije u narednom kvalifikacionom ciklusu.

Subašić je u pismu javnosti naveo da je došlo vrijeme da se poslije deset godina oprosti s reprezentacijom i da je to odlučio "mnogo prije početka Svjetskog prvenstva".

On je zahvalio trenerima sa kojima je sarađivao, a posebno je pomenuo Slavena Bilića koji ga je prvi pozvao u selekciju, kao i Zlatka Dalića, sa kojim je ekipa igrala u finalu Mundijala u Rusiji.

Subašić je bio prvi golman Hrvatske na dva velika takmičenja, Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje su njegove odbrane bile ključne u postizanju najvećeg uspjeha u istoriji hrvatskog fudbala.

U osmini finala protiv Danske odbranio je tri jedanaesterca i odveo ekipu u četvrtfinale.

Protiv Rusije je odbranio dva penala, dok je u polufinalnom meču protiv Engleske dobrom intervencijom u prvom poluvremenu spriječio najboljeg strelca turnira Harija Kejna da udvostruči prednost na 2:0.

Finalna utakmica SP bila je njegova 44. u dresu Hrvatske.

S obzirom na ovu lančanu reakciju penzionisanja igrača sa više od 30 godina, postavlja se pitanje da li je sljedeći Luka Modrić koji će u septembru takođe napuniti 33 godine.