latinica  ћирилица
19/07/2018 |  13:42 | Autor: SRNA

CIK ne upoređuje broj birača sa popisom stanovništva

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH ističu da je način izrade izvoda iz Centralnog biračkog spiska definisan zakonom i da CIK nije nikad upoređivao broj birača sa onim koji se nalaze na popisu stanovništva.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

U CIK-u BiH kažu povodom navoda NDP-a da je u BiH i Srpskoj na sceni izborni inženjering jer na jednog popisanog građanina dolazi 1,08 birača - da CIK izvode iz Centralnog biračkog spiska izrađuje na osnovu podataka koje dobije od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

U CIK-u tvrde da su to punoljetni građani BiH koji imaju izdatu važeću CIPS-ovu ličnu kartu.

"CIK ne komentariše izjave političkih stranaka. Nemamo osnova, niti smo kad upoređivali broj birača sa onim koji se nalaze na popisu stanovništva koji je provela Agencija za statistiku BiH", rekla je danas portparol CIK-a Maksida Pirić.

NDP je saopštio danas da, prema podacima Zavoda za statistiku Srpske i popisu iz 2013. godine, u Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika, a odlukom o zaključenju Centralnog biračkog spiska, sa stanjem na dan 7. maj, konstatovano je da u Srpskoj postoji 1.262.408 građana sa biračkim pravom.