latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:21 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Teslićki borci uz Dragana Marjanovića (FOTO)

Povodom presude Suda BiH Draganu Marjanoviću iz Teslića, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske, kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog, kako se navodi, učešća u ubistvu civila na planini Borje 1992. godine, održana je vanredna Skupština Boračke organizacije opštine Teslić tokom koje je poručeno da Marjanović nije kriv.

Reagovali su i opštinski odbori Organizacije veterana, boraca i starješina "Ostav" i Starješina vojske Republike Srpske koji su takođe stali uz svog bivšeg saborca, koji je, kažu, i njihov član.

-Opštinska Boračka organizacija Teslić, kao nasljednik Teslićkih srpskih brigada ima obavezu da zaštiti ugled, čast ratni put Teslićkih srpskih brigada i njihovih pripadnika. Ne opravdavamo zločin koji se desio na planini Borje i počinioce istog, saosjećamo sa porodicama žrtava, kao i sa svim drugim porodicama civilnih žrtava rata u BiH i porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske, navodi se u saopštenju teslićkih boračkih organizacija.

Sud Bih nije utvrdio da je Marjanović bio organizator ili izvršilac ubistva civila na planini Borje, ali je ipak osuđen što je izazvalo nezadovoljstvo teslićkih boraca.

-Vidjeli ste kroz raspravu da je dominirala osuđujuća riječ kod svakoga borca kada je u pitanju rad Suda i Tužilaštva BiH, odnos prema Srbima kojima se sudi pred tim sudom, odnos na način kako se kvalifikuje krivično djelo od strane Tužilaštva kada su u pitanju Srbi, i niz drugih činjenica koje su danas iznijeli borci Teslića, rekao je Stanko Stanković predsjednik Boračke organizacije opštine Teslić.

Teslić - borci (Foto: RTRS)

Tražimo od Apelacionog vijeća Suda BiH, tvrde boračke organizacije u Tesliću, da se u žalbenom postupku primjeni identičan zakon prema Draganu Martjanoviću, kao i prema optuženim i osuđenim pripadnicima vojno-policijskih formacija bošnjačkog i hrvatskog naroda.

-Da uzme u obzir da su pripadnici Teslićke srpske brigade saznavši za zločine jedinice Miće, njoj se oružano suprostavilite izvršili hapšenje njenih pripadnika, a da se Dragan Marjanović sa jedinicom kojom je komandovao aktivno uključio u hapšenje pripadnika jedinice Miće, a što je potvrdio svjedok u postupku Veselin Medojebvić koji je bio jedan od organizatora akcije hapšenja, kaže Nikola Јerinić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Teslić.

 Јerinić je dodao da Dragan Marjanović nije zločinac već žrtva počinioca zločina na planini Borja, koji su, kako kaže, svojim lažnim izjavama optužili Marjanovića, a Sud BiH prihvatio njihove lažne izjave.

-Da Apelaciono vijeće uzme u obzir svjedočenje sudije Branka Perića koji je u sudskom postupku koji je vodio u Osnovnom sudu u Tesliću 1992.godine protiv pripadnika jedinice Miće bio tužilac, a koji je kao svjedok u postupku pred Sudom BiH izjavio da se ime i prezime Dragan Marjanović nije pominjalo u istrazi 1992.godine, kaže Јerinić.

Potpredsjednik opštinskog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milorad Stojanović smatra da je ovo jedna u nizu „skandaloznih“ presuda Suda BiH.

- U pitanju je jedna u nizu skandaloznih presuda Suda BiH za ratne zločine. Rade se o našem čovjeku, starješini Vojske Republike Srpske, pripadniku Teslićke srpske brigade. Sud jeutvrdio dokazima odbrane da nije organizovao, nije naređivao, nije pucao. Stavljaju mu se na teret neke druge stvari da on kao aktivno vojno lice, kao jedino prisutno na licu mjesta, je trebao da zna da se tim činom krše pravila Ženevske konvencije. Stavljaju mu na teret da je on sa pripadnicima teslićke čete vojne policije izvršio zatrpavanje leševa, što se treba tretirati kao human čin, rekao je Stojanović.

On je dodao da zločin ne opravdavaju i ne negiraju.

-Zločin se desio na planini Borje sredinom 1992. Godine. U pitanju je 28 lica nesrpske nacionalnosti, dodao je Stojanović.

U Opštinskom odboru Organizacije veterana, starješine i boraca „Ostav“ kažu da ih je ovakva presuda iznenadila.

-Poznavajući činjenice, smatrao sam da će da bude mnogo manja ili oslobađajuća presuda, kaže predsajednik teslićkog „Ostava“ Savo Bubić.

Boračke organizacije iz teslića nadaju se da će u žalbenom postupku Sud BiH uzeti u obzir sve činjenice i donijeti pravosnažnu oslobađajući presudu za Dragana Marjanovića.