latinica  ћирилица
15/07/2018 |  18:54 ⇒ 16/07/2018 | 07:55 | Autor: RTRS

Francuzima finale i boginja "Nika"!

Reprezentacije Francuske je novi Svjetski šampion! U velikom finalu Mundijala u Rusiji “trikolori” su savladali Hrvatsku sa 4:2.
FIFA svjetski kup 2018. (foto: facebook.com/fifaworldcup) -
FIFA svjetski kup 2018. (foto: facebook.com/fifaworldcup)

Francuzi su tako došli do drugog trofeja “boginje Nike”, nakon 1998. godine kada su na svom terenu bili bolji od Brazila.

Spektakularno finale u Moskvi sa čak šest pogodaka, otvorenom igrom, u kojoj je Hrvatska imala posjed lopte, a Francuska opasne kontranapade koji su na kraju i presudili pobjednika. Treba reći da su Hrvati u nastavku meča djelovali i dosta istrošeno, sigurno da je danak tri produžetka u eliminacionoj fazi oduzeo svježinu da se pruži bolji otpor novim šampionima.

Francuska je povela u 18. minutu. Antoan Grizman centrirao je iz slobodnog udarca, lopta je zakačila Mandžukića po glavi i završila je iza leđa Danijela Subašića.

Međutim, nije se dugo čekalo na odgovor "vatrenih". Kante je morao da prekine kontru u 28. minutu, u čemu je uspio na 35 metara od gola, ali su Hrvati imali spremnu uigranu akciju. Modrić je poslao dugu loptu na krilo, ona je vraćena na penal prije nego što je Domagoj Vida odložio do Perišića, a ovaj je fenomenalnim udarcem zakucao u dalji ugao – 1:1!

Igralo se u talasima, a poluvrijeme je zaključila VAR tehnologija!

Poslije udarca iz ugla Umtiti nije uspio da zahvati loptu na ivici peterca, ali je ona potom pogodila Perišića u ruku.

Sudija Pitana je u prvi mah pokazao na novi korner, ali je onda reagovala ekipa iz VAR studija. Otišao je da pogleda snimak, dugo se dvoumio, da bi na kraju ipak pokazao na bijelu tačku! Odgovornost je preuzeo Grizman i rutinski poslao loptu na jednu, a Danijela Subašića na drugu stranu. Francuska je ponovo u prednosti 2:1!

Hrvatska je počela padati, a "trikolori" su to počeli obilato koristiti. Sijevalu su kontre, i lijepi golovi. Prvo je Pogba sa 16 metara povisio prednost u 59. minutu na 3:1, da bi Mbape u 65. minutu topovskim projektilom sa preko 20 metara probio Subašića za 4:1.

Ipak, velika greška Lorisa samo tri minuta kasnije, i Mandžukić vraća kakvu takvu nadu Hrvatskoj da bi eventulano do kraja meča mogla napraviti čudo i preokret. Međutim, nije bilo snage, niti znanja, Francuzi su mirno priveli meč kraju. Slavlje na tribinama moglo je početi, Francuska je šampion svijeta....