latinica  ћирилица
15/07/2018 |  15:41 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica - vremenski uslovi onemogućili sanaciju nasipa

U selu Mlinarice, kod Kozarske Dubice, zbog nepovoljnih vremenskih uslova praćenih kišom, još uvijek nije počela sanacija nasipa koji je u martu oštetilo klizište zbog čega je prijetila opasnost od probijanja nasipa i izlijevanja rijeke Save, što je moglo da ugrozi sela u Dubičkoj ravni i opštinu Kozarska Dubica.

Sanacija nasipa u dubičkim Mlinaricama, koji su dio rekonstrukcije Savskog nasipa, koji se izvodi u okviru projekta "Hitna pomoć i zaštita od poplava na području Republike Srpske", finansiranog iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona evra, počinje čim to omoguće vremenski uslovi. Za ovaj dio nasipa, u cilju bezbjednosti, urađeno je i novo tehničko rješenje.

Mještani dubičkih Mlinarica, plaše se jeseni, a brine ih i kišno ljeto. Nadaju se da se neće ponoviti martovski scenario, kada je oštećen nasip i Dubička ravan od vodene sile odbranjena nadljudskim naporima. Kažu, mašine su odavno parkirane uz nasip, ali ih brine što sanacija ne počinje. 

"Plašimo se kiša. Neka udare kiše, evo je isto kao i proljetna. Ništa urađeno nije dolje. Ne daj Bože da provali, pa ode ova čitava ravan do blizu Dubice, Gradina, pod Orahovu. Hiljadu i nešto kuća ode u vodu", rekao je mještanin Mlinarica Rajko Mitraković.

"Zastoj postoji, zbog čega mi ovdje ne znamo. Evo ovde sam sedamdeseta godina već živim ovdje, znam šta je voda. Ne daj Bože da se desi ponovo tako. Ako ovako nastavi, najvjerovatnije može biti tako nešto slično", izjavio je mještanin Branko Reljić.

U resornom ministarstvu tvrde, sanacija nasipa u Mlinaricama počinje čim to omoguće vremenski uslovi. 

"Ovaj dio koji se urušio, tu još nisu počeli radovi, ali evo držimo ministra za riječ i nadamo se da će to biti završeno, jer je tu ingerencija isključivo vladinih institucija, ministarstva. Opština Kozarska Dubica je već uložila dovoljno sredstava, da ne kažem mnogo, preko 100 hiljada maraka na krpanje tih nasipa koji su prijetili da poplave opštinu Kozarska Dubica i imamo sad problema oko tih naplata, ali se nadam da ćemo naći zajedničko rješenje", naglasio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Višednevna kiša nije išla naruku. To potvrđuju i investitori, "Vode Srpske". U pisanom saopštenju navode da je zbog velikog klizišta za oštećeni dio nasipa u Mlinaricama, u dužini od oko tri stotine metara, izrađeno i novo tehničko rješenje. 

"Јa mislim da će to značiti puno za čitavu Dubičku ravan. Moramo znati da je Kozarska Dubica među tri opštine u Republici Srpskoj koja je opasana obodnim kanalima i raznoraznim odbrambenim kanalima, odvodnim kanalima i nasipima. Tu je rijeka Una, tu je rijeka Sava i unski i savski nasip će ovim projektima biti sanirani", istakao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Izvođač radova preduzeće "Prijedorputevi" trenutno radi pripreme, prije svega isušivanje materijala.