latinica  ћирилица
15/07/2018 |  12:05 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

U Lužanima kod Sankog Mosta druženje srpskih porodica

U Lužanima, u blizini Sanskog Mosta, prije rata živjelo je skoro 60 srpskih porodica, a danas su u tom selu samo dva domaćinstva.

Zbog toga se u ovom mjestu u dolini rijeke Sane svake godine organizuje druženje tokom kog se bivši stanovnici sretnu, obiđu ognjišta i grobove predaka.

Među malobrojnim povratnicima su supružnici Kondić.

"Nije baš jednostavno, nije baš nešto, nema puno povratnika, nema puno obnovljenih kuća, slabe te donacije. Ima ljudi koji bi se vratili, ali jednostavno ne mogu dobiti donaciju. U dvije kuće neko živi, bile su još dvije, ali prazne su, umrli su", kaže Milena Kondić, povratnica u Lužane.

Radivoje Kondić, povratnik u Lužane ističe da nije lako, nema komšija, nema prijatelja.

Povratnički par živi od poljoprivrede, imaju četiri plastenika, koje su, kako kažu, podigli bez ičije pomoći, na kredit, a proizvode i med. Prirodne nepogode otežavaju im proizvodnju.

"Sve bi bilo dobro da nije prošle godine, tri plastenika vjetar odnio. Na proljeće su bile neke poplave, ali ide", priča Milena.

Većina bivših mještana svake godine dolazi na tradicionalno okupljanje u Lužane kako bi posjetili svoju imovinu, ali i ponovo vidjeli rodbinu i prijatelje, koji žive širom Republike Srpske, Srbije i inostranstva.

"Volimo da dođemo ovdje. Tu je i moj sin i unučad, iako se nisu rodili ovdje", navodi Milan Milanko iz Banjaluke. 

Začetnik i jedan od organizatora skupa u Lužanima, dvanaestog po redu, je Dujo Milanko. Iako ne živi u rodnom selu, ponosan je, kako kaže, na svoj kraj i na želju mladih da nastave njegovim stopama.

"Oni jedva čekaju kad će iduća godina da roditeljima kažu "hoćemo da idemo u Lužane". Znači, to je poenta, da oni zavole, da ne zaborave", rekao je Dujo Milanko iz Prijedora, koji je i organizator skupa.

Prognani Srbi iz Lužana obećali su da će se i sljedeće godine sastati na istom mjestu.