latinica  ћирилица
14/07/2018 |  12:34 | Autor: SRNA

Šarčević: Od septembra zajednički programi za nacionalne predmete

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević očekuje da će od septembra Republika Srpska i Srbija u osnovnim školama imati zajedničke nastavne planove i programe za nacionalne predmete.
Mladen Šarčević - Foto: Novosti.rs
Mladen ŠarčevićFoto: Novosti.rs

On za Srnu napominje da je to moguće zbog sporazuma o posebnim vezama, te da je sve regulisano raznim međunarodnim zakonima.

"Ako je crkva jedinstvena na svim teritorijama zašto ne bi bilo i ono što deca treba da uče o svom nacionu i svemu što je njihova kultura i tradicija", naglašava Šarčević.

On ukazuje da sve države rade na objedinjavanju školskih programa, te da svaka njeguje i čuva ono što je čini posebnom.

"Kad odete do Nemaca oni imaju nemačku nauku, kad odete u Koreju oni imaju korejsku nauku. Znači, svaka država čuva i neguje ono što je njena osobenost", navodi Šarčević.

Prema njegovim riječima, riječ je o nastojanju da djeca cijelog srpskog etnosa isto uče.

"Kada dođu diplomate u zemlju u kojoj će boraviti oni traže da njihova deca tada uče o toj zemlji upravo na ovaj način kako i mi treba da radimo", kaže Šarčević.

On ističe da su to predmeti koji se uče u mlađim i starijim razredima osnovne i u srednjoj školi.

"To su predmeti sa nacionalnim predznakom, odnosno to je samo ona naša `srpska nauka`, koja obuhvata jezik, književnost, kulturu, geografiju, istoriju", precizira Šarčević.

Predmeti o kojima je riječ su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a kod mlađih su to elementi nacionalne kulture.

"Imate tu i razne vrste naših umetnosti, koje prožimaju više predmeta", dodaje on.

Šarčević podsjeća da su formirane jedinice pri zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja kako u Srbiji, tako i u Srpskoj, koje ujednačeno rade da sva djeca na isti način uče ove predmete kroz nacionalne kurikulume.

On se nada da će od septembra u školama Srpske i Srbije početi da se uči po zajedničkim školskim programima kada je riječ o nacionalnim predmetima.

"Nadam se da će tako biti, jer oni /timovi/ rade intenzivno već nekoliko mjeseci. To ćemo ponuditi i deci u inostranstvu, dijaspori, u regionu, tamo gde god ima srpske dece", najavljuje Šarčević za Srnu.