latinica  ћирилица
24/06/2018 |  18:36 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Erdogan i njegova partija vode na izborima u Turskoj

Prema prvim rezultatima predsjedničkih izbora u Turskoj, u vođstvu je aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan sa 59,9 odsto glasova, prenosi "Rojters". Na parlamentarnim izborima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 55,2 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci. Izlaznost na izborima je oko 87 odsto.

Nakon 19,35 odsto prebrojanih glasačkih listića na predsjedničkim izborima u Turskoj, Redžep Tajip Erdogan je osvojio 59,9 odsto glasova, a njegov glavni protivkandidat, iz redova opozicije, Muharem Ince je osvojio 25,8 glasova, prenosi Rojters.

Na izborima za turski parlament, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 55,2 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 7,41 odsto prebrojanih glasačkih listića, javlja britanska agencija pozivajući se na Si-En-En Turk i druge lokalne medije.

Odziv birača na predsjedničkim izborima je 86,82 odsto, javlja državna televizija TRT.

Kako navodi, izlaznost na parlamentarnim izborima iznosi 87 odsto, prenosi Rojters.

Glasanje na vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima završeno je u 17 sati po lokalnom vremenu.

U trci za predsjednika Turske se našlo šest kandidata - Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Ince, Redžep Tajip Erdogan, Selahatin Demirtaš i Temel Karamolaoglu.

Ovo su prvi izbori održani u vanrednom stanju, uvedenom nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016. kao i nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.