latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:46 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Sudske presude dovele u pitanje likvidnost dubičkog budžeta; Uzdaju se u pomoć Vlade

Sudske presude dovele su u pitanje likvidnost dubičkog budžeta, zbog čega se uzdaju u pomoć Vlade. Najveća je ona, koju opština treba da plati preduzeću PDP-ovog poslanika Perice Bundala.

Iz SDS-a za sve krive opštinsku vlast. Načelnika su, kažu, upozoravali da će do ovoga doći, optužujući ga što o tome nije na vrijeme razgovarao.

"Načelnik opštine niti je razgovarao, niti pregovarao. Nije se dogovarao sa ljudima i firmama kojima se duguje, on u te stvari nije ulazio, nije se bavio sa tim i došli smo u problem", kaže Ozren Bursać, član Glavnog odbora SDS-a.

Neke tužbe stare su i do deset godina, a dvije najveće koje opštini prijete kolapsom su iz mandata prethodnika Radenka Reljića. Opštinski budžet najviše opterećuje presuda u korist firme PDP-ovog poslanika Perice Bundala.

"Drago mi je što su se istakli ti problemi da konačno pričamo sa imenima i prezimenima. Provjerite, preduzeće Perice Bundala, tužilo je opštinu Kozarska Dubica za isporučivanje kamena ili ne znam čega. Dogovor je postignut za nasipanje lokalnih puteva koje najčešće odnosi kiša, po pravilu pred izbore", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik kaže da se očekuje da opština plati 800.000 maraka, iz vremena političkog upravljanja PDP i SDS. Problemi su nastali zbog kredita i sudskih presuda u prethodnom periodu, podsjećaju iz Ministarstva finansija, od kojeg sada opština očekuje pomoć.

"Vlada Srpske je ove godine obezbjedila Kozarskoj Dubici oko dva miliona maraka za razne kapitalne projekte. Ko ide u Kozarsku Dubicu vidi koliko se tamo ulaže i radi. S druge strane Kozarska Dubica na svojim računima za posebne namjene ima oko 900.000 maraka", istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Ministar je pozvao načelnika opštine, da sa skupštinskom većinom, upravlja novcem sa ovih računa, da bi probleme zajedno prebrodili.