latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:22 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Turska: Sutra vanredni predsjednički i parlamentarni izbori

U Turskoj će sutra prvi put, istovremeno, biti održani vanredni predsjednički i parlamentarni izbori, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.
Izbori u Turskoj - Foto: AP
Izbori u TurskojFoto: AP

Biće to i prvi izbori održani u vanrednom stanju, koji su uvedeni u toj zemlji nakon pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Negativne prognoze za Tursku ekonomiju i finansije bili su ključan motiv za rapisivanje vanrednih izbora, ali i poziv vlasti Turske građanima da privatne, devizne rezerve u dolarima i evrima, pretvore u lire, kako bi spriječili dalji pad turske valute. Zanimljiv je i odnos Turske, kao članice NATO, i Rusije.

Profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti Vladimir Ajzenhamer smatra da je antievropskim porukama Erdogan Tursku udaljio od Evrope.

Nakon što su Njemačka, Austrija i druge zemlje Evropske unije zabranile održavanje predizbornog skupa, Erdogan je političke strijele Evropskoj uniji poslao iz BiH.

Oni koji prate dešavanja u Turskoj smatraju da su od uvođenja vanrednog stanja, Tursku napustili svi veliki investitori, i da je Turska kriva za rat u Siriji.

Redžep Tajip Erdogan je 16 godina pobjeđivao na izborima. Ni sutra se ne očekuje ništa spektakularno, smatra Ajzenhamer, a ako se 8. jula bude išlo u drugi krug, Erdogan će pobijediti.

Pitanje je samo kako će se nositi sa novim predsjedničkim ovlašćenjima.