latinica  ћирилица
21/06/2018 |  14:04 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Vučić sa Radevom: Sve bolji odnosi sa Bugarskom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim i istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti. Naš cilj je da radimo zajedno za evropsku perspektivu Balkana i njegovu evropsku budućnost, rekao je Radev.
Rumen Radev i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Foto: TANЈUG
Rumen Radev i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinareFoto: TANЈUG

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prenio da je sa Radevom razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.

"Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti", objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić je poručio da su odnosi između Srbije i Bugarske iz godine u godinu, iz mjeseca u jmesec sve bolji, da imamo dobar politički dijalog na najvišem nivou, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je prenio da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmjena prešla vrijednost od milijardu eva.

"U poslednjih pet godina beležimo dinamičan rast, a samo u odnosu na 2016. on je iznosio čak 53 odsto. Mislim da imamo značajan rast uvoza i izvoza i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju", rekao je Vučić nakon sastanka sa Radevim u Palati "Srbija".

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porijekla koji posjećuju Srbiju, te da je u prva četiri mjeseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susjedne zemlje.

"To je važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi. Pokušaćemo da privučemo što je veći broj bugarskih državljana u Srbiju", rekao je Vučić.

"Posebno smo zahvalni na podršci Bugarske našem evropskom putu"

Naveo je da je sa predsjednikom Bugarske razgovarao i o energetskim temama, gasovodu Niš-Dimitrovgrad, o izgradnji istočnog kraka Koridora 10, koji će sutra obići, a koji treba da spoji Beograd i Sofiju.

Kaže i da je za Srbiju važna modernizacija ženjezničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

"Posebno smo zahvalni na podršci Bugarske Srbiji na evropskom putu. Zahvalio sam se Radevu i na tome što je uvek želeo da čuje šta Srbija smatra po pitanju Kosove i Metohije", naveo je Vučić.

Dodaje da je "Bugarska priznala Kosovo, mi nismo".

"Ali je stav Bugarske da stavovi srpske strane moraju da budu saslušani", rekao je Vučić.

Dodaje da naša regionalna saradnja ide u dobrom smjeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Naveo je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

"Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših, prijateljskih zemalja, kao i da će ekonomska saradnja ubrzano napredovati", rekao je Vučić.

"Bugari u Srbiji mogu da biraju gde će se liječiti"

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsjednikom, odgovarajući na pitanje šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova kao i obrazovanja za bugarsku nacionalnu manjinu, najavio formiranje tima koji će raditi na tome.

Kako je rekao, "nemamo problema sa tim da se građani naše zemlje Bugari, leče gde god ime je lakše i bolje".

Podsjetio je da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara koji je spreman da primi građane bugarske nacionalnosti, da je isti slučaj i sa VMA u Beogradu, da je to vlada obezbijedila ali da nema problema ukoliko oni odluče da se liječe u zdravstvenim ustanovama u Bugarskoj.

Dodao je da će sa bugarskim kolegom o tom pitanju razgovarati i večeras i dodao da će predsjednik Radev imati šta da saopšti sutra kada se budu sastali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, kao i oko dodatnog finansiranja medija, ulaganja u znanje i duhovnu insfrastrukturu Bugara koji žive u Srbiji.

Radev: Računajte na podršku Bugarske u evropskim integracijama

Predsjednik Bugarske Rumen Radev, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, poručio je da Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu, jer cilj dvije zemlje jeste da rade zajedno na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Radev je rekao da je budućnost Srbije Evropska unija, a da je "evropski okvir" za Srbiju 2025. godina, ambiciozan, ali dostižan cilj. 

"Danas su odnosi dvije zemlje na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju. Odlučni smo da radimo zajednički, da to bude perspektiva za koju nema povratka", poručio je predsednik Bugarske. 

Zahvalio je Vučiću na učešću na samitu Zapadni Balkan u Sofiji, gdej je, kako je istakao, pokazao da ima jasnu i dugoročnu viziju, a hrabru i konstruktivnu politiku u odbrani te vizije. 

Takođe, poručio je da istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa mora da pronađe mjesto na Balkanu, i da svi zajedno radimo na tome da govor mržnje ostane u prošlosti, a da na njegovo mjesto dođu saradnja i prijateljski odnosi. 

"Vučić i ja smo svjesni toga i radimo na tom pravcu, ali toga moraju biti svjesne i zemlje regiona, jer to je način da pokazemo da smo izvukli pouke i lekcije iz prošlosti i da zajedno radimo na budućnosti", ukazao je Radev.

Bugarski predsjednik konstatovao je da je robna razmjena između dvije zemlje više od milijardu evra, a da Srbija i Bugarska imaju zajednički uspjeh na svim poljima, posebno u infrastrukturnim projektima. 

Ono na čemu bi trebalo da se radi, kaže, jeste bolja saradnja u oblasti rječnog i vazdušnog transporta.

"Budimo aktivniji u rečnom transportu i poboljšajmo saradnju u okviru Dunavske strategije", poručio je Radev. 

Napominje i da je predložio srpskom predsjedniku "da zajedno posete Bosilegrad i Caribrod, a da je Vučić ne samo prihvatio, već i preuzeo inicijativu koja se odnosi na istorijsko pomirenje i razvoj odnosa". 

Takođe, dva predsjednika će sutra imati susret sa bugarskom nacionalnom manjinom, što je, kaže Radev, prvi takav sastanak. 

"Biće razmatrana konkretna pitanja. Svi očekujemo da će naša manjina osetiti snažniju podršku srpske države, kao i promene u njenom zakonodavstvu koje mi cijenimo", dodao je predsednik Bugarske. 

Naveo je i da će zajedno sa Vučićem, predložiti vladama da naprave još jedan granični prelaz. 

"To će biti vrlo važan znak i nastavak napora za našu povezanost. To znači da ljudi sa obe strane mogu mnogo bolje da se druže", kaže Radev.

Obojica su, kaže, dali zadatke delegacijama da do večeras utvde šta može da se uradi za medije na maternjem jeziku, za zdravstvo, obrazovnu razmjenu. 

"Isto tako, Vučić će se zalagati za neka rješenja koja će bugarskoj manjini pokazati da srpska država zaista poštuje njegova prava", zaljučio je Radev. 

"Ne smeju se zapostaviti argumenti srpske strane oko KiM"

Predsjednik Bugarske Rumen Radev istakao je da se u rješenje pitanja Kosova ne smiju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rješenje, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otići na nastavak dijaloga, ali da je prilično obeshrabren zbog izjava koje su iz Prištine dolazile proteklih dana. 

Radev je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovio da dijalog nema alternativu.

"Neophodno je da se pronađe rješenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskoj integraciji", poručio je.

Radev je rekao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smiju biti zapostavljeni.

"Ako se to ne učini nećemo dobiti održivo rješenje", upozorio je predsjednik Bugarske, zemlje koja do kraja mesjeca predsjedava EU.

Vučić je prenio da je danas na plenarnom sastanku potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić govorio o KiM. 

Ukazao je da nikada ne govori ništa protiv nekog drugog, posebno ne pred stranim gostima, čak iako taj nije ispunio obaveze iz nekog sporazuma, koji je donijet pod plaštom EU, dodajući da je predsjednik Bugarske u Beogradu u svojstvu šefa svoje države, a ne Unije.

"Ići ću u Brisel. Imajući u vidu sve izjave koje su dolazile od aktera nečega što treba da bude dijalog prilično sam obeshrabren, a da li će biti drugačije, videćemo. Da li verujem ili sam optimista - ne sasvim", rekao je Vučić.

Dodaje da delegacija Beograda mora da bude prisutna, da se bori za interese svog naroda i cijelog regiona.

Vučić: Srbija će ove godine završiti istočni krak Koridora 10

S tim u vezi je ukazao na značaj članstva u EU, navodeći da je Srbija mnogo komplikovaniju dionicu Koridora 10 kroz Sićevačku klisuru i tunel Bancarevo morala svojim parama da plaća, te da bi bilo mnogo lakše da neku ieonicu, kao što je u slučaju Bugarske, možemo da uradimo novcem Unije.

"Za auto-put Niš-Priština daju nam 20 odsto granta, zbog čega smo presrećni. Tuđim parama biće izrađeno petnaestak kilometara. To je, pored vrijednosti kojima težimo, nešto što je bitno zbog čega treba da se pridružimo EU", objasnio je Vučić.

Vučić je dodao da će Srbija ove godine završiti istočni krak Koridora 10, dodajući da građani Srbije ne vjeruju da će istočni i južni krak biti završeni.

"Nadamo se da će i Bugarska završiti svoju dionicu, kako bi više vozila, odnosno svi koji budu išli za Istanbul, koristili ovu najbržu vezu", naveo je Vučić. 

Radev je ukazao da Bugarska nešto zaostaje kada je riječ o auto-putu ka Srbiji, dodajući da je teren složen.

Kazao je da očekuje da će procedure i gradnja biti završene u roku, te da se nada da će put biti gotov do 2022, ali da o rokovima govori vlada.

"Smatram da moramo što pre da završimo naš deo auto-puta", naglasio je Radev.

Radev se osvrnuo i na gasni interkonektor ukazujući da se trenutno proučava predprojekat.

Prema njegovim riječima interkonektor je prioritet za Bugarsku, jer je on izuzetno važan za Srbiju u cilju osiguravanja diversifikacije, sigurnih cijena, kao i dostave gasa.

Izvor: RTS, Tanjug