latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:38 | Autor: SRNA

Spor oko broda sa migrantima ukazao na probleme u EU

Diplomatski spor u EU oko toga ko bi trebalo da preuzme spasilački brod sa više od 600 migranata ponovo je skrenuo pažnju na sporne tačke regulativa o azilu u evropskom bloku.

Novi španski premijer Pedro Sančez naredio je 11. juna vlastima Španije da dozvole brodu sa 629 migranata da pristane u luku u Valensiji, nakon što su pristup odbile Italija i Malta.

Spasilački brod Akvarijus, u vlasništvu humanitarne organizacije SOS Mediteran, bio je blokiran na Sredozemnom moru sa migrantima, među kojima je 123 djece bez pratnje i sedam trudnica.

Trenutno se vrši revizija tzv. Dablinske regulative, ali članice EU ne mogu da postignu saglasnost između sebe ko bi trebao da preuzme odgovornost za migrante koji dolaze i na koji način pomoći zemljama koje nose najveći teret ilegalne migracije.

Prema Dablinskoj regulativi, prva zemlja u koju dolaze migranti obrađuje njihove zahtjeve za azil i to su do sada najčešće bile Italija i Grčka. Sistem se urušio 2015. godine kada su Grčku preplavile izbjeglice i od tada članice ne mogu da postignu dogovor o reformi.

Analitičari ističu da bi poslije dvogodišnjeg zastoja lideri EU mogli biti primorani da na samitu 28. i 29. juna donesu odluku.