latinica  ћирилица
16/06/2018 |  11:06 ⇒ 17/06/2018 | 11:06 | Autor: SRNA

Sjećanje na stradale borce Sarajevsko-romanijske regije (FOTO)

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježen je danas na Sokocu i Ravnoj Romaniji u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje ovog značajnog datuma, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je pomenom i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije (Foto: SRNA)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da su neke od najtežih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu vođene na području sarajevsko-romanijskog platoa, gdje je u borbi sa muslimanskim snagama poginuo svaki peti, a ranjen svaki deseti pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Savanović je ocijenio da to govori o težini borbe i o snazi boraca Sarajevsko–romanijskog korpusa, koji je pune četiri godine branio taj srpski prostor i odbijao brojčano nadmoćnije snage takozvane Armije BiH.

"Uslov našeg biološkog opstanka je opstanak Republike Srpske. Nema mjesta političkim svađama u onom smislu koje zadire u nacionalno pitanje i Republiku Srpsku", poručio je Savanović na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, gdje su obilježene 23 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Manastir Sokolica, Spomen kapela (foto: wikipedia.org/sr-el/Manastir_Sokolica)

Polaganju vijenaca na "Malom Zejtinliku", pored ministra Savanovića, prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine poslanici Marko Vidaković, Nedeljko Milaković i Miroslav Brčkalo i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milenko Ristić.

Ovom činu prisustvovali su i predsjednik BORS-a general Milomir Savčić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Grada Istočno Sarajevo, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Pale, te predstavnici opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije (Foto: SRNA)

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić poručio je da bi na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" možda najbolje bilo ćutati i slušati priče srpskih besmrtnih heroja čiji ostaci počivaju na legendarnoj Romaniji.

Savčić je rekao da se srpski narod danas suočava sa novom nevoljom - dokazivanjem istine o proteklom ratu, počevši od njegovog karaktera, pa do najsitnijih detalja.

On je naveo da je srpski narod proglašen agresorom kada još rat nije ni počeo.

"Imam dokaze i dokumente, imenom i prezimenom i matičnim brojem, da više od 5.000 pripadnika Prvog korpusa takozvane Armije BiH nisu rođeni u BiH", naveo je Savčić i pitao "ko je u BiH agresor, ako se uzmu u obzir ti podaci"?

Savčić je podsjetio da su on i njegovi saborci rođeni na ovim prostorima i da nisu mogli biti agresori na svoj sopstveni dom i na svoj narod.

On je naglasio da rat jeste završen, ali da borba nije ni izbliza, jer je jedan od njenih osnovnih elemenata dokazivanje istine o proteklom ratu.

Savčić je pozvao sve nadležne u Srpskoj da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave.

On je podsjetio da je Sarajevsko-romanijski korpus brojao 18.000 boraca, a Prvi korpus takozvane Armije BiH 66.000 vojnika i oko 10.000 pripadnika MUP-a.

"Da li je moguće da su u takvom omjeru srpske snage mogle blokirati grad, kako to trde u Sarajevu i određene pravosudne institucije međunarodne zajednice", upitao je Savčić.

On je istakao da je Sarajevsko-romanijski korpus bio po bojnom stanju jedan od manjih operativnih sastava, ali po operativnoj sposobnosti, po junaštvu i po svemu onome što su učinili, među prvim formacijama Vojske Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić poručio je da je plaćena visoka cijena ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim i na prostorima Republike Srrpske, ali da žrtve nisu uzalud pale.

"Stvorena je Republka Srpska koja je trajna kategorija upisana za zelenim stolom od svjetskih sila, upisana u sve geografske svjetske atlase", rekao je Vučetić.

Vučetić je poručio da će srpski narod Republiku Srpsku najbolje očivati jačanjem njene ekonomije, pronatalitetnom politikom i stvaranjem uslova za ostanak mladih.

Na "Malom Zejtinliku" sahranjeno je 958 boraca poginulih na ratištima na području opština u okolini Sarajeva koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

U Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca služen je parastos za borce poginule u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Parastos na Ravnoj Romaniji

Parastosu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, predstavnici boračkih organizacija ovoga grada, porodice poginulih boraca i drugi gosti.

Obraćajući se okupljenima, starješina Manastira Svetog velikomučenika Georgija arhimandrit Andrej rekao je da su se i ove godine sabrali radi sjećanja na sve poginule vojnike čija su imena umjesto fresaka upisana u hramu kao svjedočanstvo, opomena i sjećanje za vječnost.

"Ovdje smo ih nekako izvukli iz ovozemaljskoga zaborava. Za carstvo nebesko i za vječnost se živi", istakao je arhimandrit Andrej.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je manastir na Ravnoj Romaniji, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.