latinica  ћирилица
09/06/2018 |  18:32 | Autor: SRNA

Tramp: U Singapur idem u misiju mira

Američki predsjednik Donald Tramp opisao je predstojeći samit sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom u Singapuru kao "misiju mira".

Tramp je na konferenciji za novinare na samitu G7 u Kvebeku rekao da će odmah znati da li će nešto dobro proizaći iz njegovog sastanka sa Kim DŽonf Unom.

"Mislim da ću u roku od minut znati. Јednostavno, moj osjećaj. To je ono što radim. Ukoliko budem mislio da se to neće desiti, neću dozvoliti da gubim ni njegovo ni svoje vrijeme", rekao Tramp.

Glavna tema samita Trampa i Kim DŽong Una 12. juna je američki zahtjev da Sjeverna Koreja odustane od programa nuklearnog naoružanja koje predstavlja prijetnju po SAD.

"Imam jasan cilj, ali moram da kažem da će to biti nešto što će uvijek zavisiti od trenutka. Ništa se ne zna i nikad nije obavljeno na ovom nivou. U pitanju je lider čija je ličnost potpuno nepoznata", ističe Tramp.

Sjeverna Koreja odbija da jednostrano odustane od svog arsenala i staje u odbranu svojih nuklearnih i raketnih programa koje smatra odbranom od američke agresije.