latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:06 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Izabrani najbolji ćirilični rukopisi

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Dervente proglasilo je danas pobjednike najljepšeg rukopisa ćiriličnog pisma, a na konkurs koji je tim povodom bio raspisan stiglo je 57 radova.
Derventa - pobjednici najljepšeg rukopisa ćiriličnog pisma - Foto: SRNA
Derventa - pobjednici najljepšeg rukopisa ćiriličnog pismaFoto: SRNA

Predsjednik SPKD-a "Prosvjeta" Derventa Dragan Kainović rekao je novinarima da je osnovni moto ovog društva čuvanje identiteta srpskog naroda, te da se to čini jezikom i pismom.

"Na ovaj način pokušali smo putem očuvanja lijepog pisanja srpske ćirilice da damo doprinos čuvanju našeg identiteta. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu", naveo je Kainović.

On dodaje da su garant opstanka jednog naroda tri tačke oslonca - jezik, pismo i kultura.

Knjige i diplome dobilo je po pet učesnika u konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola, te iz reda građana.

Prva tri mjesta u kategoriji srednjoškolaca osvojili su Nevena Delić, Zorana Nović i Nikolina Vidić iz Stručne i tehničke škole Derventa.

Od učenika iz Osnovne škole /OŠ/ "19. april" prva tri mjesta osvojili Anja Kovačević, Anđela Dujaković i Teodora Radan, a osnovci OŠ "Nikola Tesla" Јelena Јeličić, Stefani Stanić i Andrea Јugović.

U konkurenciji građana prvo mjesto pripalo je Јeleni Đurđević, drugo mjesto Anici Sarić i treće Slavku Pokrajcu.

U konkurenciji građana koji su radove poslali putem pošte prva tri mjesta osvojile su Biljana Vidović, Vanja Radić i Brankica Kuzmanović.

Izbor najljepših rukopisa obavili su profesori Јadranka Kujača, Milorad Đurđević i Dragan Kainović.

Đurđević je izjavio novinarima da su veoma zadovoljni što su nakon dužeg vremena uspjeli organizovati izbor najboljeg ćiriličnog pisma.

"Pokušali smo objektivno da uradimo posao - broj učesnika je iznenađujući. Ponosni smo da postajemo začetnici ovog izbora. Zahvaljujemo omladini, učenicima i građanima na odzivu", istakao je Đurđević.

Proglašenje pobjednika obavljeno je u prostorijama Centra za kulturu Derventa, a svim učesnicima uručene su zahvalnice.