latinica  ћирилица
12/03/2018 |  18:45 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Mičel u Prištini: Ne nosim plan, tu sam da podstaknem dijalog

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel izjavio je da podržava dijalog Prištine i Beograda, i kosovskoj strani poručio da u tom procesu bude angažovanija, navodeći da će isto to prenijeti i u Beogradu.
Ves Mičel - Foto: Screenshot/YouTube
Ves MičelFoto: Screenshot/YouTube

Za navodni američki plan o četiri tačke za Kosovo, rekao da su u pitanju medijske spekulacije.

Američki diplomata posjetu Prištini počeo je susretom sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao je da je pozvao ovdašnje zvaničnike da budu "angažovani" u dijalogu sa Beogradom. Prenio je da nema poseban američki plan za regulisanje odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je da je došao da podstakne dijalog Prištine i Beograda.

- Vidio sam te spekulacije na mom putu ovdje i mislim da je to veoma kreativno novinarstvo. Nisam ovdje da otkrijem bilo kakav specifičan plan. Ono zbog čega sam došao, jeste da se Beograd i Priština angažuju na svojoj budućnosti, da razgovaramo o dijalogu, o njihovom putu ka Zapadu. Došao sam da o tome razgovaram i ovdje i u Beogradu - naveo je Mičel.

Pozvao je zvaničnike u Prištini da budu "vrlo angažovani" u dijalogu sa Beogradom i da što prije riješe sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Govoreći o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, rekao je da SAD podržavaju taj proces i da će ga pomoći na svim nivoima, te da će taj stav prenijeti i u Beogradu.

- Naravno da je potrebna podrška svih zajednica za ustavne promejne. Niko nema pravo na veto što se tiče kosovske bezbjednosti - rekao je Mičel.

Rekao je da "Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu i da podriva demokratske institucije", ne iznoseći međutim činjenice za svoje tvrdnje.

Tači je rekao da je Mičela obavijestio o zalaganju da se što prije riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, te da će to biti pitanje biti zatvoreno narednih dana.

Tači je odbacio ideje o podjeli Kosova i rekao da očekuje američku pomoć u potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Pomoćnik Ves Mičel se u Prištini sastao i sa Ramušom Haradinajem, sutra će imati susret sa predstavnicima civilnog društva, a onda odlazi u Skoplje odakle će u Beograd.

Izvor: Tanjug