latinica  ћирилица
08/03/2018 |  22:00 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

Sukob udruženja poljoprivrednika oko raspodjele podsticaja (VIDEO)

71 milion maraka za ovogodišnje podsticaje u poljoprivredi i način njihove raspodjele – i danas su predmet verbalnog sukoba Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske i Ministarstva poljoprivrede. Dok iz Saveza negoduju zbog odgovora Ministarstva, i ponavljaju da dogovor nije ispoštovan, druga strana ih proziva zbog nekorektnog odnosa, nakon sastanka sa predsjednikom i premijerkom Srpske.
Sastanak poljoprivrednika sa Vladom Srpske - Foto: RTRS
Sastanak poljoprivrednika sa Vladom SrpskeFoto: RTRS

Јedan pravilnik, jedan plan, milioni sredstava – kako će oni biti raspodjeljeni u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača, kažu da ne znaju. Nije im jasno zašto se ne poštuje ono za što su, kako kažu, saglasnost dali predsjednik i premijerka. Istovremeno traže da Plan utroška bude sastavni dio Pravilnika i ponavljaju da pravila moraju biti jednaka za sve, te da svaki proizvođač mora znati koliko će dobiti.

"Јuče je portparol Ministarstva izjavio da je nemoguće upisati nominalne iznose. Ako je nemoguće zašto je onda mljekarima upisano 0,30 KM po litru. Isto tako se može upisati ono što je dogovoreno – 50 KM po tovnoj svinji, 100 KM za priplodnu krmaču, 250 KM za tovno june, 0.15 KM za kilogram predatog voća i povrća", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Od ranijih stavova u Ministarstvu ne odstupaju. Kažu da je sve u skladu sa dogovorom, a da se ovakvim izjava pokušava dovesti u pitanje postignut dogovor u Vladi. Kada je riječ o ograničenjima po pojedinim mjerama proizvodnje, stava su da ona moraju postojati i da će biti srazmjerna obimu proizvodnje, a sve u cilju sprečavanja probijanja agrarnog budžeta.

"Postoje određene grane proizvodnje gdje imamo ogroman obim proizvodnje i tu su limiti veći u nominalnom iznosu, ali kada se uzmu limiti koji su predviđeni ovim Pravilnikom, dođemo do jasnog zaključka da su oni procentualno jednaki, odnosno proporcionalni iznosu sredstava koji je predviđen Pravilnikom za određenu granu poljoprivredne proizvodnje", ističe Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Oni koji nisu dio Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača ponavljaju da su postignutim dogovorom zadovoljni.

"Mi, mljekari, smo i tada rekli i sada kažemo da smo zadovoljni. Uz to, mislimo da ne bi trebalo Pravilnik praviti prema pojedincima, niti pod pritiskom politike i stranaka", naglasio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Nisu podijeljeni poljoprivrednici komentarisali ni koga i čije interese zastupaju, a očito je da jedinstveni nisu. Žele li pojedini predstavnici više sredstava za svoj sektor, i da li Pravilnik više pogoduje određenim proizvođačima znaće se krajem marta, kada će konačno i biti objavljen.