latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:11 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

U Grbavici kod Brčkog obilježeno 25 godina od stradanja 13 boraca VRS (VIDEO)

U Grbavici kod Brčkog obilježeno je 25 godina od masakra nad 13 boraca Vojske Republike Srpske. Zločin su počinili pripadnici tzv. Armije Republike BiH u čijem sastavu su bili, komšije, muslimani iz Brčkog. Do danas, za ovaj zločin, niko nije odgovarao.
Grbavica kod Brčkog - parastos - Foto: RTRS
Grbavica kod Brčkog - parastosFoto: RTRS

Osmog marta 1993. godine, 13 srpskih borca iz Grbavice, zarobljeno je u Boderištu, kod Brčkog. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice su masakrirani, a zatim pobijeni. Među njima i osam članova porodice Pudić.

"Nema ni jednog vojnika VRS koji je tu stradao,a da nije pretrpio neku torturu. Sjekli su im prste, lomili rebra, noge, uši, klali. To su bili divljaci", priča Јovan Pudić iz Udruženja porodica poginulih i nestalih, Brčko.

Gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić, istakao je da je tužno da se iz godine u godinu ponavlja činjenica da je ovaj zločin nekažnjen.

"Nažalost, ne vidi se neki pomak u istrazi. To je jako bitno za našu budućnost. Pominju se čak i konkretni izvršioci, ali pravde još uvijek nema. I sve dok postoji ta sumnja, mi ne možemo ići naprijed, onako kako želimo", kazao je Milić.

Sa pomena u Grbavici poručeno je da su Srbi kroz istoriju uvijek stradali, nažalost, veoma često od komšija.

"To pokazuje da su uglavnom stradali od potomaka onih istih koji su u Drugom svjetskom ratu činili neviđena zla. Nažalost najviše od komšija Hrvata i Muslimana. I to pokzauje, koliko je srpski narod kroz svoju istoriju bio na velikim iskušenjima, velikim stradnjaima", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Sprske.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske istakao je prošlo dosta godina, a da još uvijek ruka pravde nije dostigla zločince za koje se sigurno zna ko su.

"Ko su bili ivršioci ovog gnusnog ratnog zločina. Ko su bili njihovi naredbodavci? Mi svojim svjedočenjem i ove godine i svih narednih godina, nećemo prestati da to potvrđujemo da se taj zločin desio i da zahtijevamo pravdu", naglasio je Đokić.

Predmet Grbavica, više od decenije je u ladicama Tužilaštva Distrikta i Tužilaštva BiH. Ni na jednoj tužilačkoj adresi, niko nije procesuiran. Odgovor uobičajen: nedostatak dokaza.