latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:37 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Ujedinjena Srpska: Promocija povratka u Srpsku (VIDEO)

U Ujedinjenoj Srpskoj danas se govorilo o promociji povratka u Srpsku. Ova stranka predstavila je novoformirani Savjet za međunarodnu saradnju koji će za cilj, osim promocije Srpske u inostranstvu, imati i saradnju sa dijasporom i sprovođenje projekata koji će uposliti mlade u Srpskoj.
Ujedinjena Srpska - Foto: RTRS
Ujedinjena SrpskaFoto: RTRS

Na čelu Savjeta za međunarodnu saradnju Ujedinjene Srpske je Valentina Kecman koja je diplomu iz međunarodnih odnosa i diplomatije stekla u Americi, magistrirala je u Briselu, a trenutno je na doktorskim studijama u Parizu. Valentina kaže da ima namjeru da ostvari saradnju sa svim ljudima koji su iz Srpske otišli i da im Srpsku predstavi kao mjesto gdje je moguće napredovati, kako bi se ovdje i vratili.

"Moj cilj danas nije da kažem da mladi ljudi ne treba da odu u inostranstvo na usavršavanje, nego da se po završetku usavršavanja vrate ovdje, da svoje znanje implementiraju ovdje i naprave ovu zemlju onakvom kakvu žele", ističe Kecmanova.

Šef tima Ujedinjene Srpske za razvoj Mario Milanović, radio je u Vladi Australije i vratio se da u Republici Srpskoj prenese stečeno znanje. Kaže, cilj je saradnja sa dijasporom i pomoć svima koji žele uložiti u Srpsku.

"Mi smo imali u proteklih nekoliko mjeseci kontakte sa našim ljudima koji žele da prenesu biznis ovdje, bez obzira na to da li će da se vrate ovdje ili ne, i mi ćemo da im pomognemo", kaže Milanović.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić se osvrnuo na povoljne strukturalne i geografske kapacitete Republike Srpske, koji se mogu dobro iskoristiti po ovom pitanju.

"Republika Srpska je demokratska zajednica otvorena za investicije, sa dobrom strukturom stanovništva i geografskom povezanošću sa EU koju treba da iskoristimo", naglašava Stanić.

U planu novoosnovanog Savjeta za međunarodnu saradnju, osim promocije i saradnje sa dijasporom, je i sprovođenje projekata koji će zapošljavati što više mladih ljudi, poručuju u Ujedinjenoj Srpskoj.