latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:19 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Haška "inovacija" - umjesto dokaza, pretpostavke (VIDEO)

Senzacionalan istup sekretara sudskog vijeća nedavno zatvorenog Haškog tribunala Јonasa Nilsena, prema kojem je Tribunal dio prvostepene presude komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, temeljio ne na bazi dokaza, već pretpostavki, biće sastavni dio žalbe generalove odbrane, potvrđeno je za RTRS.
Nedokazane činjenice - Foto: RTRS
Nedokazane činjeniceFoto: RTRS

A kako će se ovo "otkriće", odraziti na sudske procese koji su okončani ili još traju pred domaćim pravosuđem?

Posljednja "haška inovacija" umjesto dokazane činjenice – pretpostavka, kao osnov za osuđujuću presudu, teško da bi promakla i brucošima pravnog fakulteta. No karijernim djeliocima eksperimentalne haške pravde, eto "promakla" je. Bolje reći oni su je i inovirali!

Istine radi, "šablon" je počeo mnogo ranije da se primjenjuje još u predmetu protiv generala Radislava Krstića, osuđenog na 35 godina zatvora za, kako presuda glasi - učestvovanje i pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Prema toj presudi Krstić je 12. jula učestvovao na sjednici kojom je rukovodio upravo general Ratko Mladić, a na kojoj se odlučivalo o sudbini Bošnjaka. A kako su Krstić i ini alhemično učestvovali na, ispostavi se mnogo godina kasnije, "nepostojećoj sjednici", to niti zaneseni haški karijeristi, niti insajder Јonas Nilsen nisu otkrili! Teško je povjerovati da su dokazi u predmetu Krstić postojali, pa u predmetu Mladić nestali.

- Insinuacije, pretpostavke, zaključivanje napamet su osnovi na osnovu kojih je taj sud radio i donosio presude, pogotovu imajući u vidu taj institut koji nigdje na svijetu ne postoji, sem u Haškom tribunalu – to je onaj zajednički zločinački poduhvat. Za to jednostavno nikada nije bilo potrebnih dokaza, nego jednostavno pretpostavke - kaže Toma Fila, advokat.

No, Haški tribunal, formiran političkom odlukom zapadnih intervncionista, zatvorio je svoja vrata. Pravnu sramotu i brljotine, ostavio je kao teško breme s kojim će boriti odbrane, kroz Mehanizam za međunarodne krivične sudove. Bar u predmetu generala Mladića! No Haško "nasljeđe", kao šablon preuzelo je i bh. pravosuđe.

Nepostojeća sjednica od 12. jula, kao mantra "resavski" je tkala sve optužnice za stradale srebreničke Bošnjake. Dokazuje to i presuda Dušku Јeviću i Mendeljevu Đuriću osuđenima na dvodecenijske zatvorske kazne.

- Vijeće nije moglo van svake razumne sumnje ustanoviti u kojem trenutku je formiran plan masovnih pogubljenja, ali je tokom provođenja operacije nesumnjivo egzistirao i kako je to utvrđeno brojnim presudama MKSЈ i Suda BiH - piše u presudi.

No, ipak, ispostavi se – plan nije egzistirao!

Ili bar dokaze nisu pronašli ni Haški ni domaći istražioci koji su Bosnom vršljali decenijama. Advokat Miodrag Stojanović, koji je pred Tribunalom bio član tima odbrane generala Mladića, a pred bh. Sudom, zastupao Mendeljeva Đurića, godinama je na Haško – sarajevska "sabrana nedjela" odgovarao istorijskim činjenicama – kako se o sudbini zarobljenika nije ni mogla raspravljati na navodnoj sjednici od 12. jula u jutarnjim časovima kada su prvi muslimanski vojnici zarobljeni tek kasno poslijepodne tog dana.

- Zbog čega je predmet generala Mladića najbitniji? Ako bi mi u ovom predmetu uspjeli to da anuliramo onda bi se otvorila jedna stvarno široka mogućnost svim osuđenim licima za genocid, pred ovim Sudom, da barem tom činjenicom negiramo sve ono što se dešavalo a to je kvalifikacija djela - kaže Stojanović.

Јoš jedna nakaradna i nedokazana matrica koju je od Haškog, resavski preuzelo bh pravosuđe svakako je i iskaz holandskog oficira Lenderta Van Dujina. U Hagu, tamošnjim tužiocima, prije skoro deceniju i po kazivao je kako je upravo iz razgovora sa kapetanom Manetom, što je nadimak Mendeljeva Đurića, on shvatio namjere srpskih vojnika. No i Hag i Sarajevo, čije je pozive pravosuđa drsko ignorisao, prećutali su svjedočenje prevodioca, da razgovor slične sadržine između Van Dujina i Đurića, nikada prevodio nije.

- Mislimo da je more tih činjenica bilo i da su te činjenice zasnovane na insajderskim pričama i to izjavama svjedoka koji su sami sebe negirali na glavnom pretresu - ističe advokat Stojanović.

O novim Haško – sarajevskim uzusima, i pretpostavkama umjesto dokaza, u predmetu Mendeljev Đurić i Duško Јević, sljedeća pravosudna instanca je Ustavni sud BiH, gdje već mjesecima čeka neriješena apelacija. U zavisnost od odluke, možda i Sud u Strazburu! A bh pravosuđe – šansu da ispravi vlastite i Haške brljotine, imaće već 16. februara, za kada je najavljeno izricanje prvostepene presude generalu policije Goranu Sariću!