latinica  ћирилица
11/02/2018 |  14:35 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Prvi put jedan zvaničnik iz Srpske uporedio Srebrenicu sa Holokaustom

Ministar bezbjednosti BiH iz redova SDS-a Dragan Mektić uporedio je događaj u Srebrenici sa Holokaustom i napomenuo da se njemačka vlada i dan-danas izvinjava zbog onoga što se desilo!

Mektić je izjavu dao "Večernjem listu", a u njoj je doslovce, na pitanje novinara da li smatra da je u Srebrenici izvršen genocid, rekao sljedeće:

"Postoje relevantni dokumenti... Mi moramo priznati to što se dogodilo... Ne možemo mi... Evo, ja gledam, prije neki dan u Njemačkoj, povodom dana Holokausta, ponovo se njemački parlament izvinio... I mi moramo proći kroz tu katarzu. To niko nije uradio u ime srpskog naroda... To niko ne može da radi u moje ime. To su bolesni umovi negdje zamislili, otuđeni od naroda, željni ovakve politike i ovakve vlasti, i počinili. I želim da tu anatemu skinemo sa srpskog naroda. To nije uradio srpski narod, i zato sam apsolutno za to da se procesuiraju svi koji su počinili to što su počinili".

Izjavu koju je dao, Mektić je kasnije demantovao, ali postoji audio-snimak koji je javno objavljen i koji njegov demanti -demantuje.

Profesor doktor Stevica Deđanski kaže da ovo izgleda kao da je mišljenje da je "srpski narod genocidan", koje već dugo pojedinci u Srbiji zastupaju - "preplivalo" Drinu.

"Vrlo je sramotno porediti bilo kakav zločin sa Holokaustom, a pogotovo sa nesumnjivim zločinom u Srebrenici, posebno jer je dosad više puta opovrgnuto da je tamo izvršen genocid. Svaki je zločin strašan, naravno, i svaki zločin treba osuditi, ali za to treba pojedinci da snose odgovornost, ako je postojao, a ne da se optužuje cijeli jedan narod", kaže Deđanski.

Deđanski ističe da smo navikli da nas za ovako nešto optužuju naši susjedi Hrvati ili Bošnjaci, ali kada ovakve optužbe dolaze iz srpskog etničkog korpusa, to se onda može smatrati presedanom.

"To što je Mektić rekao, pa poslije povukao, vjerovatno će biti da je shvatio težinu svojih riječi, ali to ne znači da on tako i ne misli. Samo je shvatio da će imati odijum u javnosti, koji će ga osuditi po ovom pitanju. Ne može biti opravdanje da mu je "jezik brži od pameti", pogotovo što u ovom slučaju, pameti uopšte i nema. Ovo je velika sramota za naš narod", smatra Deđanski.

Na pitanje da li i koliko ovakva izjava može da nanese štete Srbima i u Bosni, ali i u međunarodnoj javnosti, jer Mektić je ovu izjavu dao i kao Srbin i kao član srpske stranke u BiH, ali i kao neko ko zauzima značajnu funkciju, Deđanski kaže sljedeće:

"Njegova težina i legitimitet nisu toliko veliki da bi mogao da nanese značajnu štetu, ali svaka izjava sa srpske strane nanosi neku vrstu štete. Da bi se ona umanjila, očekujem da svi relevantni politički činioci Srba osude tu izjavu, a Zapad može da ga uzme, pa da i njega kandiduje za Nobelovu nagradu".

Izvor: Sputnjik