latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:20 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Prosvjetari traže od Vlade Distrikta veće plate (VIDEO)

Prosvjetni radnici u Brčkom nezadovoljni platama već deset godina, traže od Vlade Distrikta da u ovogodišnjem budžetu bude obezbjeđeno 20 odsto više sredstava za plate.
Brčko- prosvjeta - Foto: RTRS
Brčko- prosvjetaFoto: RTRS

U Vladi kažu da razumiju položaj profesora, ali da će o tome biti vođena šira javna rasprava prije 31. marta, kada je rok za usvajanje budžeta, od 215 miliona maraka.

Profesori godinama nezadovoljni neto platama od 1.450 maraka. U međuvremenu su zaposlenim u nekim institucijama lokalne uprave, povećane nekoliko puta, i to je razlog što u obrazovanju traže povećanje za 20 odsto. Osim toga, kažu, njihov posao je itekako odgovoran za društvo u cjelini.

Mensur Mujkanović profesor u Tehničkoj školi, Brčko ističe da ako se uzme u obzir jedan prosvjetni radnik sa visokom školskom spremom i njegov kolega, koji radi u drugim institucijama, sudstvo, policija, itd, može se vidjeti razlika od 400 do 500 maraka.

Situacija u školstvu iz godine u godinu stagnira, tvrde u Sindikatu. Napominju da za potrebe učeničkih izleta, ekskurzija i odlazaka na sajmove knjiga, sredstava nema već tri godine. Standard takođe, kažu, opada, jer životne namirnice uz istu platu već 17 godina, poskupljuju. U isto vrijeme zdravtsvu su već povećali plate za deset odsto.

Igor Babić predsjednik Sindikata Uprve OŠ, Brčko navodi da je većina radnika za to da se bori za svoja prava.

"Ako se mi ne budemo borili za svoja prava, niko drugi neće umjesto nas da to uradi", rekao je Babić.

U Vladi su upoznati sa zahtjevom prosvjetara, i nisu protiv razgovora o rješavanju ovog egzistencijalnog problema. I o procentu povećanja takođe će uslijediti dogovor zaspolenih u školama, ali nisu sigurni koliko je u budžetu moguće obezbijediti sredstava.

"Vjerujem ako ne ove godine, ako ne u programu ovog budžeta, narednog će svakako biti. Evo nadam se da će konačno i zakon o platama usvojiti, i da će se tim zakonom na neki način zadovoljiti i ti prosvjetni radnici", kazao je Senad Osmančević šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta.

Oko hiljadu prosvejtnih ranika iz 16 osnovnih i četiri srednje škole uputiće peticiju Vladi i Skupštini, u kojoj će obrazložiti svoj zahtjev i tražiti da se iznađu sredstva da i oni u ovoj godinu dobiju ono što su neki već dva i tri puta dobili, kažu u Sindikatu obrazovanja.