latinica  ћирилица
11/02/2018 |  08:14 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Izjava Mektića - presedan i sramota za srpski narod

Profesor Stevica Deđanski rekao je da očekuje da svi relevantni politički činioci Srba osude izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića u vezi sa dešavanjima u Srebrenici, a Zapad može da ga uzme, pa i njega da kandiduje za Nobelovu nagradu.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

Deđanski je istakao da su Srbi navikli da ih za ovako nešto optužuju susjedi Hrvati ili Bošnjaci, ali kada ovakve optužbe dolaze iz srpskog etničkog korpusa, kaže on, to se onda može smatrati presedanom.

"To što je Dragan Mektić rekao, pa posle povukao, verovatno će biti da je shvatio težinu svojih reči, ali to ne znači da on tako i ne misli. Samo je shvatio da će imati odijum u javnosti koji će ga osuditi u ovom pitanju. Ne može biti opravdanje da mu je 'jezik brži od pameti', pogotovo što u ovom slučaju pameti uopšte i nema. Ovo je velika sramota za ceo naš narod", ocijenio je Deđanski.

Na pitanje da li i koliko ovakva izjava može da nanese štete Srbima i u BiH, ali i u međunarodnoj javnosti, jer Mektić je ovu izjavu dao i kao Srbin i kao član srpske stranke /SDS/ u BiH, ali i kao neko ko zauzima značajnu funkciju, Deđanski kaže da Mektićeva težina i legitimitet nisu toliko veliki da bi mogao da nanese značajnu štetu, ali svaka izjava sa srpske strane nanosi neku vrstu štete.

"Da bi se ona umanjila, očekujem da svi relevantni politički činioci Srba osude tu izjavu, a Zapad može da ga uzme, pa da i njega kandiduje za Nobelovu nagradu", istakao je Deđanski.

Mektić je juče izjavio da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici".

On je za jučerašnje izdanje "Večernjeg lista" rekao da "postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid u Srebrenici i da Srbi moraju to priznati".

"Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati", mišljenja je Mektić.

Izvor: SRNA