latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:26 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Јukić: Mektić nema nijedan dokaz da opovrgne tužbu

U Opštinskom sudu u Sarajevu danas je održano glavno ročište po tužbi potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Јukić protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića zbog klevete i povrede ugleda i časti.
Mektić - Јukićeva - Foto: RTRS
Mektić - ЈukićevaFoto: RTRS

Sudija Nives Abdagić predložila je na početku ročišta nagodbu, što je pravni zastupnik Јukićeve, Јelica Vuković, prihvatila pod uslovom da Mektić organizuje konferenciju za novinare na kojoj bi rekao da je u emisiji Pošteno 6. marta prošle godine izrekao neistine.

Vukovićeva je navela da je Mektić tokom emitovanja emisije, između ostalog, rekao da je Јukićeva "frizer, da ne poznaje zakon, da joj je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH rodica koju štiti od napada na rad Tužilaštva, da mrzi Srbe i da je nacionalista", te da je sugerisala sudiji Lejli Fazlagić da podnese ostavku.

Mektić je odbio nagodbu i istakao da želi da se ovaj slučaj "raščisti do kraja" jer se u emisiji Pošteno, kako je naveo, spominju strašne stvari - da je falsifikovao diplomu, da je srpska policija počinila ratne zločine u Prnjavoru, što je teška optužba i ratno-huškačka poruka.

On je naglasio da je u emisiji gostovao s namjerom da raspravlja o problemima u Tužilaštvu BiH, ne želeći da se bavi bilo čijom biografijom. Iritiralo ga je, kaže, što ga je Јukićeva stalno prekidala i govorila da je nekompetentan da govori o određenim temama.

Tokom otvaranja dokaznog postupka, Vukovićeva je ponovila dokazni materijal koji je predložila na pripremnom ročištu 7. septembra prošle godine.

Predložila je pregled snimka emisije Pošteno Federalne televizije, emitovane 6. marta, kao i čitanje tekstova objavljenih na portalu Oslobođenja 9. marta i 29. aprila 2017. godine.

Predloženo je i čitanje članaka objavljenih na portalu Dnevno od 30. aprila prošle godine, kao i tekstova objavljenih istog dana na portalima BN televizije i Slobodne Bosne.

Vukovićeva je predložila i čitanje više reagovanja objavljenih na društvenim mrežama, te saslušanje svjedoka o okolnostima tvrdnje o rođačkim vezama Јukićeve i Tadićeve.

Nakon iznošenja materijalnih dokaza, Vukovićeva je saslušala Јukićevu, koja je istakla da 19 godina radi u pravosuđu.

Odgovarajući na pitanja svog pravnog zastupnika, Јukićeva je rekla da nikada nije završila frizerski zanat i radila kao frizer, da ne mrzi Srbe i da ne bi mogla biti sudija kada bi mrzila bilo koji narod.

Јukićeva je, između ostalog, navela da nije u rodbinskoj vezi sa Gordanom Tadić i da je do 2009. godine nije ni poznavala. Na Mektićevu optužbu da je branila Tadićevu, odgovorila je da nije štitila nju, nego glavnog tužioca i rad Tužilaštva BiH.

Ona je insistirala da se javno kaže ko su korumpirana lica u Tužilaštvu BiH, navodeći da je Mektić u više emisija kritikovao rad Tužilaštva i Tadićeve.

Јukićeva kaže da je tokom emisije i uvreda koje joj je Mektić uputio bila isfrustrirana, te da je u momentu kada je rekao da ona mrzi Srbe htjela da prekine učešće u emisiji.

Ona je dodala da i dalje sa svojom porodicom trpi posljedice zbog komentara na društvenim mrežama koji se i danas tamo nalaze, da je pod stalnim pritiskom, i da nema nikakvu zaštitu.

Mektić je naveo da je, kako kaže, čuo da je Јukićeva bila frizer i prodavač što nije uvreda, nego je riječ o časnim zanimanjima.

Tvrdnju da Јukićeva obmanjuje javnost, da laže i da ne poznaje zakone, ministar temelji na osnovu onoga što je o njemu rekla u emisiji, a između ostalog, da ima falsifikovanu diplomu, te da je bio ratni načelnik policije u Prnjavoru koja je izvršila zločine.

Mektić je naveo da je načelnik policije postao 1995. godine, te da se o srpskoj policiji ne mogu iznositi neistine.

On je istakao da je "pravosuđe lopovsko, kriminalno i korumpirano, da VSTS ništa ne radi, a kada bi radio, tada bi bilo pravne države".

Mektić je rekao da o Јukićevoj kao pravniku nema nikakvo mišljenje, ali da je poštena kada je riječ o kriminalu i korupciji.

Govoreći o svojoj diplomi, rekao je da je 1977. godine upisao Višu upravnu školu u Zagrebu, a nakon toga Fakultet kriminalističkih nauka koji sada nosi naziv Visoka policijska škola.

Mektić kaže da je laž da protiv njega postoji pet-šest istraga, te da anonimne prijave ništa ne znače.

Na kraju ročišta, on je rekao da mu je žao Јukićeve jer su je u VSTS-u zloupotrijebili jer niko nije htio da učestvuje u dijaloškoj emisiji i brani ono što je neodbranjivo.

Mektić je naveo da je današnja rasprava pokazala svu besmislenost i apsurdnost.

- Nisam stekao utisak da se ovde nešta o meni dokazuje, nego sam stekao utisak da je Ružica Јukić iskoristila ovu priliku da se brani od nekih navoda koje je iznijela u emisiji. Danas je rekla da je moja diploma validna, da nema nikakvih informacija da je srpska policija vršila zločine u Prnjavoru. Јa nisam imao potrebu da nešto dokazujem - kaže Mektić.

On je naglasio da ostaje pri svemu onome što je rekao u emisiji Pošteno o korupciji i kriminalu, neradu i svim problemima u pravosuđu.

Јukićeva smatra da Mektić nije imao nijedan dokaz kako bi opovrgnuo njenu tužbu. Ona je izrazila nadu da će presuda biti donesena u njenu korist.

Naredno ročište zakazano je za 22. februar.

Izvor: SRNA