latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:56 | Autor: RTRS

SAD uputile "posljednje upozorenje" albanskim političarima na KiM

Ambasador SAD u Prištini uputio je "posljednje upozorenje" trojici albanskih političkih lidera na Kosovu.
Kosovo - Foto: Getty Images
KosovoFoto: Getty Images

To upozorenje upućeno je u vezi sa namjerom da ukinu Specijalni sud za ratne zločine koje je na KiM počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, uz poruku da će se, u tom slučaju, suočiti sa određenim posljedicama.

Prema pisanju prištinskog portala Gazetaexpreš, tri lidera Albanaca na KiM - Hašim Tači, Kadri Veseji i Ramuš Haradinaj, suočili su se sa ozbiljnom prijetnjom ambasadora SAD i to u trenutku kada je trebalo da bude održana sjednica Predsjedništva kosovskog parlamenta, u srijedu, na temu ukidanja Specijalnog suda.

Sastanak Pedsjedništva nije održan, a ovaj portal piše da je tokom razgovora sa kosovskim političarima Delavi koristio teške riječi, između ostalog, da neće proći nekažnjeno i doživjeće sudbinu Miloševićevog režima, ako Specijalni sud bude ukinut.

Portal navodi da je američki diplomata tom prilikom prijetio Tačiju, Veseljiju i Haradinaju, rekavši im da će se upravo oni suočiti sa određenim posljedicama, iako negiraju da stoje iza poslaničke inicijative za ukidanje te pravosudne institucije.

U međuvremenu, na sajtu američke Ambasade u Prištini juče je objavljeno obraćanje ambasadora Grega Delavija građanima Kosova povodom osnivanja Specijalnog suda, u kojem on kaže da je posvećenost Kosova pravosuđu i njegovoj budućnosti kao demokratskoj i evropskoj zemlji pod velikim rizikom zbog inicijative da se poništi ili promijeni zakon koji daje ovlašćenja Specijalnom sudu.

- Ti napori su strašan primjer sopstvenog interesa koji prevladava opšte dobro i interese Kosova. Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu - i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču - biće izloženi konkretnim i teškim posljedicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli - naveo je američki diplomata.

Delavi u tom obraćanju kaže da želi građanima Kosova da objasni zašto je Specijalni sud toliko važan za Kosovo i zašto će Sjedinjene Američke Države uraditi sve što je u njihovoj moći da osiguraju da Sud sprovede svoj mandat.

- Dakle, zašto je Kosovo osnovalo Specijalni sud? Kosovo je učinilo to da sprovede pravdu za pojedince koji su optuženi da su počinili zločine nad drugima u vrijeme kosovskog rata za slobodu. Specijalni sud se ne odnosi na pravdu prema zemljama, vojskama ili etničkim grupama. On se odnosi na pravdu prema pojedinačnim žrtvama - naveo je Delavi.

Kosovo je, rekao je, ratovalo 1999. i "mi smo bili uz vas".

Izvor: Tanjug