latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:26 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

SM BiH: Dopunjen Zakon o prekršajima

Savjet ministara je na današnjoj sjednici većinom glasova utvrdio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima s ciljem usklađivanja propisa koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Dopune Zakona korak su naprijed u otklanjanju uočenih nedostataka u vezi sa evidentiranjem naplaćenih novčanih kazni i osiguranju uslova za praćenje njihove naplate kod izdavatelja prekršajnog naloga, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ministarstvo pravde dostaviće Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH uz pribavljeno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u proceduru razmatranja po osnovnom zakonodavnom postupku.

Savjet ministara donio je dvije odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija BiH u Sarajevu, čime će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

Odlukom o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija BiH u Sarajevu 15 institucija koje su zakupljivale prostor dobiće trajni smještaj u zgradi Union banke d.d. Sarajevo na adresi Dubrovačka 6.

Ovim institucijama je naloženo da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu sa tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora.

Donesena je i Odluka o izmjenama Odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija BiH u ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu.

Savjet ministara upoznat je sa Informacijom o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi sa upravljanjem procesom evropskih integracija i usaglašavanjem svih odgovora na Upitnik Evropske komisije za BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić o ostvarenom napretku informisao je Predsjedništvo BiH.

Na današnjoj sjednici donesen je Pravilnik o obavezama prevoznika koji dovodi stranca na granični prelaz BiH.

Pravilnik prati evropske standarde i ovu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Detaljno su obrađene obaveze i odgovornost prevoznika u slučajevima odbijanja strancima ulaska u BiH i rokovi za njihovo vraćanje, kao i obaveza podmirenja troškova zadržavanja te su pooštrene novčane kazne za počinioce prekršaja u ovoj oblasti.

Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo bezbjednosti provelo sa zainteresovanima u oktobru prošle godine.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge.

Izmjenom Pravilnika omogućava se nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. godine radi sprečavanja širenja ove bolesti u BiH.

Savjet ministara usvojio je i programe rada za 2018. godinu Agencije za antidoping kontrolu, Agencije za osiguranje u BiH i Službe za poslove sa strancima.

Mektić: Usvojena Strategija nadzora nad opojnim drogama

Savjet ministara BiH usvojio je danas Strategiju nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH za perioda 2018.-2023. godinu, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar bezbjednosti Dragan Mektić. On je ocijenio da je donesena dobra strategija, te napomenuo da su u njenoj izradi učestvovali eksperti iz svih policijskih agencija u BiH.

Ministar bezbjednosti je istakao da je Strategija usvojena uz opštu saglasnost svih ministara, s obzirom da niko nije izrazio nikakvu rezervu kada je riječ o borbi protiv zloupotrebe opojnih droga i prekrusora.

- Nakon usvajanja Strategije, obaveza svih policijskih agencija u BiH u skladu sa svojim nadležnostima je da donesu vlastite akcione planove vezano za njeno provođenje. Radna grupa koja je radila Strategiju će, najvjerovatnije na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, dobiti mandat da kao nadzorno tijelo da prati implementaciju - rekao je Mektić.

On je pojasnio da je to najbolji način da Strategija, kao dokument, ne bi ostala mrtvo slovo na papiru i skupljala prašinu u nekoj ladici.

- To treba biti živa materija i non-stop će se raditi na praćenju implementacije Strategije, a lično sam spreman da u svakom trenutnu, transparentno, o tome informišemo javnost - dodao je ministar bezbjednosti.

U okviru Strategije predviđeno je uključivanje obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, institucija civilnig društva koji mogu da doprinesu borbi protiv zloupotrebe droga.

Kad je riječ o problemu zloupotrebe opojnih droga, ministar bezbjednosti je ukazao da o tome treba više govoriti u javnosti, nevladinom i vladinom sektoru, naglašavajući da je BiH na tranzitnom putu droge, odnosno takozvanoj balkanskoj ruti.

- To je vrlo ozbiljan problem i za BiH. Prije deset i više godina to je bio problem velikih gradova, a danas je u svakom mjestu, čak je droga došla pred osnovne škole. Zbog toga pozivam sve nadležne da shvate strategiju ozbiljno i rade na njenom provođenju - dodao je Mektić.

Mektić smatra da do sada nije bilo uloženo dovoljno napora u borbu protiv zloupotrebe droge.

- Treba doći do narko-bosova i tek tada bi presjekli kanal krijumčarenja narkotika i napravili ozbiljne rezultate - dodao je on.

Mektić: Usvojen Program rada Službe za poslove sa strancima

Savjet ministara danas je usvojio Program rada Službe za poslove sa strancima za ovu godinu koji se, između ostalog, bavi pitanjima ilegalnih migracija, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. On je naveo da se BiH, nakon presijecanja rute prelaska migranata preko Srbije prema Hrvatskoj i Mađarskoj, suočila sa prilivom ilegalnih migranata.

- Јedan broj tih migranata, oko 10.000, ostao je zaglavljen u Srbiji, odnosno između Srbije i Grčke, i oni polako cure iz tog područja - rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je otvorena nova ilegalna migrantska ruta iz Grčke, manji krak prema Hrvatskoj preko Albanije, Crne Gore i BiH, što postaje ozbiljan problem za BiH.

Ministar bezbjednosti BiH napomenuo je da je ukazivao na ovaj problem na više sastanaka na nivou EU u Briselu i Varšavi.

- Ti podaci o broju migranata koji nas opterećuju možda nisu veliki za EU, ali za nas predstavljaju ozbiljan problem. Zamolio sam institucije EU, prije svega Agencija EU za nadzor spoljnih granica, da se posvetimo tome jer će na nivou godine biti znatan broj migranata koji neće opteretiti samo BiH, već i EU - naveo je Mektić.

On je rekao da je predstavnicima EU ponudio konkretne prijedloge, odnosno da Fronteks uputi jedan broj policajaca iz zemalja EU.

- Spremni smo da damo i jedan broj naših graničnih policajaca na granicu između Albanije i Crne Gore, jer mislim da je tu najveći problem, odnosno nekontrolisana propusnost dozvoljava se na tom dijelu granice. Onda to kasnije pada nama na teret - pojasnio je Mektić.

On je dodao da se BiH još nosi sa problemom priliva migranata, ali je na granici svojih kapaciteta. Kaže da ne raspolaže ukupnim brojem registrovanih migranata, napominjući da je zabilježeno drastično povećanje, odnosno da ih je u 2017. godini bilo pet puta više nego u 2016.

Izvor: SRNA