latinica  ћирилица
18/01/2018 |  09:10 | Autor: RTRS

Dujaković: Intenzivne kontrole poštovanja premijskog sistema AO

Agencija za osiguranje Republike Srpske već je sankcionisala pojedina društva za osiguranje zbog kršenja premijskog sistema AO /automobilska odgovornost/ i nastaviće sa intenzivnom kontrolom poštovanja tog sistema i smjernica za postupanje prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, rekao je direktor Agencije Slaven Dujaković.
Uvoz automobila - Foto: RTRS
Uvoz automobilaFoto: RTRS

 

"Agencija će nastaviti sa izricanjem mjera nadzora kao i prekršajnih sankcija", izjavio je Dujaković Srni.

On je dodao da podršku ovim aktivnostima daju i Poreska uprava Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza, Saobraćajna inspekcija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Sve aktivnosti koje sprovodimo u interesu su građana, odnosno lica koja imaju prava iz osiguranja. Bez adekvatne premije osiguranja nema ni adekvatne zaštite oštećenih lica i građana Srpske. Zaštita se može obezbijediti samo pravilnim obračunom i naplatom premije u skladu sa pozitivnim propisima", istakao je Dujaković.

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske nedavno je izrekla opomenu pred isključenje osiguravajućim društvima "Aura" i "Mikrofin" iz Banjaluke, "Garant" iz Brčkog i "Asa" Sarajevo zbog kršenja odluka ove organizacije i smjernica za postupanje prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila.

Kršenje ovih smjernica najvećim dijelom se vrši preko eksterne mreže, odnosno putem zastupnika kroz visoku zastupničku proviziju, saopšteno je ranije iz Privredne komore Srpske.

Članovi Skupštine Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske dali su punu podršku Agenciji za osiguranje u naporima koje ulaže u regulisanju situacije na tržištu osiguranja i kontroli primjene propisanih smjernica.

Izvor: Srna