latinica  ћирилица
18/01/2018 |  08:22 | Autor: RTRS

Dačić: Crnogorci se u Srbiji izjašnjavaju kao Srbi, a u Podgorici kao Crnogorci

Srbi u Crnoj Gori ne bi trebalo da preispituju njenu državnost, niti da se bave završenim pitanjima, kakva su nezavisnost ili članstvo u NATO-u, izjavio je sinoć u Podgorici Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je naglaiso da bi objekat "Srpske kuće" trebalo da se isključivo bavi očuvanjem kulturnog identiteta srpskog naroda.

"Ne bi trebalo da se mi bavimo visokim temama i da se srpski narod u Crnoj Gori onda gleda kao faktor koji je antidržavni, u pogledu nezavisnosti Crne Gore, jer se onda front okreće protiv srpskog naroda. Nakon toga mi ne možemo da razgovaramo o osnovnim temama koje nas interesuju - jezik, prava srpskog naroda, zastupljenost u državnim organima...", rekao je Dačić.

On je, u emisiju "Argument sa Ivanom Šebek", dodao da bi, što se tiče prava srpskog naroda, volio "da se niko ne plaši da se u Crnoj Gori izjasni kao Srbin".

"Pa da li će se neko plašiti da će imati posledice po posao, ne bih volio da se stvara jedna takva atmosfera, to nije dobro. Mi sada imamo ljude koji dođu u Beograd, pa se izjašnjavaju kao Srbi, a dođu u Podgoricu, pa se izjašnjavaju kao Crnogorci", dodao je Dačić.

Što se tiče odnosa Srbije i Crne Gore, Dačić ocenjuje da je došlo do velikog pomaka u poslednjih pet-šest godina.

Izvor: B92