latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:49 | Autor: RTRS

U Zagrebu održana komemoracija Oliveru Ivanoviću

U Zagrebu je održana komemoracija ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.
Oliver Ivanović (Foto: TV K::CN) -
Oliver Ivanović (Foto: TV K::CN)

Poslanica u Saboru Hrvatske i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je u Zagrebu na komemoraciji za ubijenog lidera Građanske inicijative SDP sa Kosova Olivera Ivanovića da je riječ o jedinstvenom, hrabrom i otvorenom političaru, koji je bio spreman da bude u manjini.

- Izražavam saučešće njegovoj porodici, prijateljima, ali i svima u regionu jer u Јugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Bio je jedinstven jer je mogao razgovarati s Albancima na odličnom albanskom jeziku. Njegov nasilni odlazak nanio je štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom dijelu Evrope - rekla je Pusićeva na komemoraciji u prostorijama Srpskog narodnog vijeća.

Ona je naglasila da je Ivanović pokazao da su podjele na Albance, Srbe i Hrvate od sekundarnog značaja, a da je od prvorazrednog značaja podjela na pristojne, hrabre i istinoljubive s jedne strane i kabadahije i kriminalce s druge strane, prenijelo je SNV u saopštenju.

- Bio je hrabar, otvoren, preduzetan i spreman da bude u manjini. Njegov primjer govori da za sve ljude koji žive i koji će doći moramo obezbijediti da imaju svoju istoriju, istine i ideale - dodala je Pusićeva.

Predsjednik SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac naglasio je da je Ivanović bio ustrajan u svom političkom poslanju.

- Na prostorima bivše Јugoslavije bilo je malo onih koji su poput njega mogli doći svugdje i razgovarati sa svima. Oliver je bio čovjek pun energije i vedrine koje ga nisu napuštale ni u pritvoru i zatvoru, gdje je proveo tri godine zbog optužbi za navodne ratne zločine - rekao je Pupovac.

On je ocijenio da je Ivanović bio neustrašiv govornik, koji je bio svjestan da bi mogao da doživi negativne posljedice zbog iznošenja stavova i istine.

- Ne znamo kakvi će biti odnosi Albanaca i Srba na Kosovu nakon Oliverovog ubistva, ali znamo da će Srbi imati manje samopouzdanja, a pravo je gubitak samopouzdanja glavni problem s kojim se sreću - ocijenio je Pupovac.

O Ivanoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega u karateu, međunarodni sudija u tom sportu, Ilija Smoljenović koji je naglasio da je on bio čovjek širokih vidika i nikad nije bio nacionalista.

Na komemoraciji su bili i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, politički predstavnici Srba i drugi članovi srpske zajednice, a poslije komemoracije održan je pomen u Sabornom hramu SPC.

Oliver Ivanović ubijen je juče ujutru u Kosovskoj Mitrovici dok je ulazio u prostorije stranke gdje je radio.

Izvor: BETA