latinica  ћирилица
17/01/2018 |  16:34 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Šamčani zadovoljni radom odjeljenja Osnovnog suda (VIDEO)

U Šamcu je u julu prošle godine počelo da radi odjeljenje Osnovnog suda Modriča, u kojem građani opština Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo rješavaju probleme iz oblasti građanskog i krivičnog prava.
Šamac - odjeljenje Suda - Foto: RTRS
Šamac - odjeljenje SudaFoto: RTRS

U odjeljenju se održavaju ročišta, pripremni i glavni pretresi, što je doprinijelo efikasnijem radu Suda Modriča i bržem rješavanju sporova.

Rad odjeljenja Suda organizovan je tri dana u sedmici kada se zakazuju ročišta, dok građani u pisarnici mogu da obave sve administrativne poslove, bez potrebe da putuju u Modriču ili Doboj.

Građani su zadovoljni radom odjeljenja, jer, kako kažu, sada ne moraju da zbog jedne potvrde ili nečeg sličnog putuju u susjedne gradove.

U proteklih šest mjeseci održano je 250 ročišta, što je znatno unaprijedilo efikasnost rada Osnovnog suda Modriča.

Predsjednik Osnovnog suda Modriča Vinko Miladinović rekao je da je taj sud sada rasterećen, jer su stranke dolazile u Modriču na ročišta, a sada se ročišta održavaju i u Šamcu. 

- Normalno, to su predmeti na istom nivou Suda u Modriči, s tim što se sada održavaju u Šamcu - naveo je Miladinović.

- Ovakav vid aktivnosti Suda sa ovakvim uredovnim danima nam pomaže, a posebno građanima da ne moraju da gube vrijeme i prave troškove odlaskom u Modriču, i to ne jednom, nekada i više puta, zavisno od predmeta - smatra Mirko Lukić, advokat iz Šamca.

Zgrada Suda bila je znatno oštećena u poplavama 2014. godine, ali je obnovljena donacijom Vlade Norveške. Ministarstvo pravde, Osnovni sud u Modriči i opšina Šamac prošle godine su obezbijedili sve uslove za početak rada odjeljenja Suda u Šamcu.