latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:24 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Poslanici SDA, HDZ-HNS i SBB glasaće za predloženi budžet FBiH

Poslanici klubova poslanika SDA, HDZ-HNS-a i SBB-a najavili su na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da će podržati budžet za ovu godinu, a opozicioni poslanici da će glasati protiv.
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

Vlada FBiH predložila je budžet za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM.

To je, prema riječima šefa Kluba poslanika SDA Ismeta Osmanovića, jedan od najbolje ponuđenih budžeta u kojem je pozitivan balans na bazi onoga što je Vlada dužna finansirati i što je zakonska obaveza.

"Za svaku pohvalu je što je prvi put za kapitalna ulaganja izdvojeno 262 miliona KM", dodao je Osmanović.

Šef Kluba poslanika HDZ-HNS-a Јozo Bagarić kaže da je predloženi budžet uravnotežen i razvojno perspektivan, te da su posebno pozitivna nastojanja unapređenja infrastrukture, poboljšanje stanja u zdravstvenom sektoru, kao i podrška mladima u pogledu zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

Šef Kluba poslanika SBB-a BiH Nasir Beganović istakao je da će poslanici tog kluba podržati navedeni budžet, te da smatraju da je Vlada ipak trebalo da pokaže socijalnu osjetljivost kroz usvajanje određenih amandmana, koje je ovaj klub uputio na Prijedlog budžeta za 2018. godinu.

U tom pogledu, posebno su negodovali šeFovi opozicionih klubova govoreći da Vlada nije prihvatila ni jedan od skoro 350 uloženih amandmana.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Elvir Karajbić pozvao je Vladu da kaže da je s ovim budžetom sahranjena Reformska agenda. "Ako se usvoji predloženi budžet neće se moći uvezati staž radnicima koji to očekuju, a neće se primjenjivati zakoni iz socijalne zaštite i seta antikoruptivnih zakona", kaže on.

Budući da su ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno izgradnju brzih puteva planirana u iznosu od 183 miliona KM, te da je Vlada izvore za ovaj projekt pronašla u akumuliranoj dobiti javnih preduzeća, šef Kluba poslanika DF-a DŽenan Đonlagić izrazio je mišljenje da uzimanje dobiti od javnih kompanija smanjuje njihov potencijal za dalja ulaganja.

U nastavku vanrednog zasjedanja očekuje se glasanje poslanika o predloženom budžetu FBiH. U slučaju da bude usvojen u Predstavničkom domu, potrebno je da ga podrže i delegati Doma naroda federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za petak.

Izovr: SRNA