latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:02 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu sa amandmanima. Ovaj prijedlog biće upućen na potvrđivanje u Dom naroda.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: http://bigportal.ba) -
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: http://bigportal.ba)

Za Prijedlog zakona glasalo je 25 poslanika, protiv je bilo 11, a tri uzdržana.

Prethodno je Komisija za finansije Predstavničkog doma razmatrala dvadesetak amandmana na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH, od kojih je prihvatila set od tri amandmana.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru dostavilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da se nakon ove tačke dnevnog reda sjednica prekida.

Ona je navela da će Predstavničkim dom nastaviti sa radom prema kalendaru aktivnosti, a da će poslanici pozive za nastavak sjednice dobiti do 31. januara.

Današnja rasprava u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu protekla je u disonantnim tonovima i replikama poslanika SDA Šefika DŽaferovića i Nermine Kapetanović, sa jedne strane, i poslanika koji su napustili ovu stranku i osnovali Nezavisni blok Senada Šepića i Salke Sokolovića, sa druge.

Diskusije nisu bile usmjerene na suštinu Prijedoga budžeta, već su se zasnivale na njihovim politički suprotstavljenim stavovima.

U diskusiji je učestvovao i poslanik SDP-a Saša Magazinović koji je kritikovao dosadašnje ponašanje SDA u vezi sa donošenjem i kreiranjem budžeta ranijih godina, uz opasku da je tu riječ o obmanjivanju javnosti.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka optužio je DŽaferovića da se zalaže za praksu kojom se SDA direktno obračunava sa pojedincima koji imaju svoje mišljenje, a koje je različito od stavova ove stranke.

- Sada su fotelje važnije od interesa BiH. Prije će se raspasti vojska, nego što će BiH brže krenuti ka NATO - rekao je Ahmetović, koji smatra da veliki uticaj na kreiranje budžeta institucija BiH ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sokolović se založio za veće plate pripadnika Oraužanih snaga BiH, a Asim Sarajlić iz SDA branio je političke interese svoje stranke, prozivajući bivše partijske kolege.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić pokušao je da diskusiju vrati u okvire dnevnog reda, ističući da je budžetski okvir ranije definisan i da institucije BiH sve vrijeme od tada imaju suficit u okviru projektovanih 950 miliona KM.

- Ova sredstva nas ne ograničavaju da radimo i više i bolje, sve u interesu građana BiH. Međutim, ovdje se stalno vodi borba oko kapitalnih investicija. Ovaj budžetski okvir je dobar i dovoljan za razvoj institucija i čestitam predlagaču na istrajnosti - poručio je Špirić.

Poslanik DF-a Damir Bećirović smatra da bi trebalo povećati određene stavke za neke budžetske korisnike, a u tome ga je podržao i Јasmin Emrić iz A-SDA.

Emrić je pomenuo potrebu dodatnih sredstava za Oružane snage i diplomatsku promociju BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kritikovala je stav SNSD-a da ovaj budžet treba podržati, ističući da su razlog za to međunarodna kreditna sredstva.

Kritike poslanicma SNSD-a uputila je i poslanik DF-a Maja Gasal Vražalica, podsjećajući ih da oni ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija, iako im je to obaveza, što je odlučno demantovao Špirić uz ocjenu da je Klub SNSD-a u Predstavničkom domu jedan od najjačih klubova, kao i da je rasprava sa njim o budžetu - gubljenje vremena.

I šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac stao je u odbranu rada ovog kluba, ističući da neke kolege poslanici pokušavaju da diskredituju ovu stranku zamjenom teza.

On je podsjetio da SNSD nije na vlasti na nivou BiH, a da je Predsjedništo BiH adresa za utvrđivanje Prijedloga budžeta institucija BiH.

Zaim Backović /BPS/ upitao je zašto nisu planirana sredstva za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa BiH.

Momčilo Novaković /NDP/ rekao je da je budžet institucija BiH dio konsolidovanih budžeta na nivou BiH, te podsjetio da Federacija BiH još nije usvojila budžet, a da Republika Srpska jeste.

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog Budžeta za njega je prihvatljiv i dobar je okvir za finansiranje institucija BiH.

18.18... Raspravu u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDA, obilježili su suprotstavljeni stavovi poslanika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Predlagači ovog zakona su Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Šefik DŽaferović, Safer Demirović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Šemsudin Mehmedović.

Obrazlažući ovaj prijedlog, DŽaferović je naveo se ova inicijativa ne odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, nego na popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i rješenje za izbore u Mostaru.

Šef Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović smatra da je ovaj prijedlog protivustavan, jer, kako je naveo, opet neko želi da nekom drugom bira političke predstavnike.

Lovrinoviću je kritikovao i rješenje koje SDA nudi za Mostar, ističući da u tom gradu nisu stradali samo Bošnjaci, te da su i Hrvati stradali u ratu u drugim gradovima u FBiH. On je naglasio da zastupa isključivo političke interese hrvatskog naroda u BiH.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka smatra da su i ovaj, kao i ponuđeni prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je uputio HDZ, unaprijed osuđeni na propast i da mogu čak i da destabilizuju situaciju u BiH.

On se založio sa simetrična ustavna rješenja u entitetima, kako bi došlo do prihvatljivog izbornog zakona, koji neće biti ni protiv koga, već će odražavati interese svih naroda i građana u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH naglasila je da je prijedog SDA neustavan i suprotan odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u BiH.

Ona je ponovila da se protivi praksi da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu u BiH, te iznijela niz primjedbi na rješenja za izbore u Mostaru, koja su, kako kaže, suprotna Ustavu FBiH.

- Prijedlog SDA je protivustavan i neprihvatljiv, jer sadrži neke namjere o kojima sada neću da govorim - rekla je Krišto.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković izrazio je sumnju u "prohodnost" ovog prijedloga zakona, ističući da ovaj problem treba riješiti pronalaženjem rješenja u FBiH, a koji će Republika Srpska prihvatiti. On smatra da šansu treba da pregovorima, te da ne treba dovoditi u pitanje primjenu rezultata predstojećih opštih izbora u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je bez diskusije raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH.

Rasprava je obavljena i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da je ovo loš prijedlog koji ne treba prihvatiti, jer nije provodiv u praksi, u čemu ju je podržao i poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

Izvor: SRNA