latinica  ћирилица
17/01/2018 |  14:50 | Autor: RTRS

Apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa setom zakona o akcizama

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Sarajevu da je Ustavnom sudu BiH upućena apelacija u vezi sa nedavno usvojenim setom zakona o akcizama.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

"Apelaciju su potpisali svi poslanici koji su bili protiv beskrupulozne pljačke građana", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Prema njenim riječima, apelacijom se traži da Ustavni sud do donošenja svoje konačne odluke o setu zakona o akcizama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi primjenu zakona.

"S obzirom da svi znamo da je Ustavni sud politička instanca u kojoj sigurno značajan uticaj imaju EU i Delegacija EU, te domaće političke partije, pomalo sam skeptična u vezi sa njihovom odlukom", rekla je Pandurevićeva.

Ona je uvjerena da Ustavni sud još nikada nije imao primjer da jedan zakon na tri službena jezika u BiH bude objavljen u dvije različite varijante.

"Mislim da bi bila bruka za pravosuđe svijeta, da bi Ustavni sud BiH dospio na sram svuda u svijetu i izgubio kredibilitet kada bi rekao da je u redu da imamo različite tekstove zakona na različitim jezicima", zaključila je Pandurevićeva.

Nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH povećavaju se akcize na bio-goriva i bio-tečnosti te putarine, pri čemu će prikupljena sredstva biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Izvor: SRNA