latinica  ћирилица
17/01/2018 |  13:50 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

Na meti istraga simpatizeri Ratka Mladića i srpska obilježja

Policijske strukture u BiH provjeravaju navode prijave protiv pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Đorđa Tojčića, zbog veličanja Ratka Mladića na svom instagram profilu, saznaje Balkanska istraživačka mreža BiH.
Pripadnik OS BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića (foto:Detektor.ba) -
Pripadnik OS BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića (foto:Detektor.ba)

Kako se navodi, Tojčić je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis "Zna Evropa, ali neće da prizna, borio se general protiv terorizma". U opisu slike, Tojčić je na instagram profilu dodao i poruku, "Hvala za sve!!".

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske, osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora.

Osim ove objave na svom instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu slika, koje su predmet krivične prijave. Јedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđu Tojčiću i Stevanu Gariću na teret se stavlja to što su se slikali sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav sa tri podignuta prsta.

Izvor: N1