latinica  ћирилица
17/01/2018 |  13:01 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Grabar - Kitarović: Došla sam u BiH kao prijatelj

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH da je Hrvatska prijatelj BiH, da dvije države imaju veliki zajedničke interese, te da će Hrvatska biti od svake pomoći kada je u pitanje evropski put BiH i članstvo u MAP - u.
Kolinda u BiH - Foto: Anadolija
Kolinda u BiHFoto: Anadolija

“Danas smo razgovarali o otvorenim pitanjima između Hrvatske i BiH, vjerujem da ćemo o tome nastaviti razgovarati i tokom večere koja će biti organizirana večeras sa zvaničnicima BiH. Kada sam prvi put dolazila u BiH 2015. godine, tada sam rekla da Hrvatska bukvalno grli BiH i želim da tako i ostane. Nama je u interesu dobra saradnja sa BiH ali posebno nam je važan interes hrvatskog naroda u BiH“, rekla je Grabar-Kitarović.

Potvrdila je da je na sastanku bilo riječi i o izmjenama Izbornog zakona u BiH i istakla da je stav Hrvatske da ovo mora biti riješeno u okviru Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma i onoga što je naložio Utavni sud BiH. Kako kaže, u ostala pitanja Hrvatska se neće miješati.

Govoreći o Pelješkom mostu, kazala je da se to pitanje bespotrebno ispolitizovalo te da je premijer Hrvatske Andrej Plenković dobio pismo od predjsenika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera u kojem ga obaviještava da Hrvatska nema nikakvih prepreka da gradi most.

Ona je kazala da je to unutrašnje pitanje Hrvatske i da se time spaja teriotrija Hrvatske i EU, te da ni na koji način ne osporava BiH otvoren pristup moru. Kazala je da će se izgradnjom ovog mosta rasteretiti putna komunikacija u Neumu koji treba da postane turistički grad a ne tranzitni prostor.

Sa ovom konstatatcijom se složio i Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekavši kako bih nema strategiju o vanjskoj politici te da se nada će ona biti usvojena danas na sjednici Predsjedništva BiH, kako se iz BiH ne bi slale različite poruke prema vanjskim partenrima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, izrazio je uvjerenje da Hrvatska može pomoći BiH da dobije kandidatski status za članstvo u EU. Čović je na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović rekao da BiH zaslužuje pažnju Hrvatske iako je u posljednje vrijeme stvorena loša klima, pa i u vezi sa Kitarovićevom.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da je BiH već u predizbornoj kampanji, današnji sastanak je značajan kako bi BiH zadržala svoj glavni prioritet - evroatlantske integracije.

Izvor: Nezavisne novine