latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:44 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

FBiH - sjednica počela raspravom o budžetu

U Sarajevu je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj će biti razmatran Prijedlog federalnog budžeta za ovu godinu, te zakon o njegovom izvršenju.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Očekuje se da federalni budžet bude usvojen, a na dnevnom redu je i dopuna Zakona o budžetima u FBiH koja se odnosi na finansiranje Grada Mostara za ovu godinu.

Na budžet FBiH za ovu godinu, koji iznosi oko 2,88 milijardi KM, uloženo je blizu 350 amandmana, ali federalna Vlada nijedan nije prihvatila.

Šef Kluba poslanika Demokratskog fronta DŽenan Đonlagić nazvao je budžet predizbornim, nerealnim i prenapuhanim i najavio je da ga neće podržati iz dva osnovna razloga.

"Nije ispoštovan zaključak ovog doma za rješavanje pitanja stopostotnih invalida - paraplegičara i nula KM je za podršku obrazovanju djece sa teškoćama u razvoju. To je zahtjev od 200.000 KM unutar pompezno najavljenih 2,88 milijardi KM", rekao je Đonlagić.

On je naveo i da je zamka da je budžet 2,88 milijardi KM, jer kada se oduzme iznos zaduženja, realan iznos budžeta je 2,2 milijarde KM.

Đonlagić je kritikovao uzimanje dobiti od javnih preduzeća, s obzirom na to da je "Elektroprivreda BiH" iskazala gubitak, a ima rudnika čiji radnici imaju neuvezan staž.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da se poslanici danas izjasne o davanju saglasnosti na finansijske planove vanbudžetskih fondova za 2018. godinu - Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti.

Izvor: SRNA