latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:31 | Autor: RTRS

Špirić: Ni 26 godina nakon Dejtona BiH nije politički zrela

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da BiH 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije doživjela punu demokratsku zrelost.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"Legitimno je pravo HDZ-a i hrvatskih političkih partija da razgovaraju o onome što misle da je njihov problem", rekao je Špirić u raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je sačinio HNS.

Prema njegovim riječima, problem je što druga strana nema spremnost da se razgovara o onome što frustrira Hrvate.

"Neće biti dobro ako ta frustracija ostane, treba riješiti problem", istakao je Špirić dodavši da nijedan zakon nije nepromjenjiv.

On je upozorio da će se, ukoliko se ne riješi problem sa izborom članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH i ne ispuni odluka Ustavnog suda BiH, prilike usložniti prije ili poslije izbora.

"Pristalica sam da se o ovome razgovara, da svoj stav kažu i oni koji smatraju da predloženi zakon ne valja ili da je idealan", naglasio je Špirić i založio se za rješavanje problema u vezi sa Izbornim zakonom prije ovogodišnjih opštih izbora kako BiH ne bi ušla u ozbiljnu krizu.

On je rekao da bi neusvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona pojačalo upliv međunarodnih institucija na zbivanja u BiH.

Špirić smatra da je nemoguće da u nacionalnoj državi dominira građanski koncept jer bi to, istakao je, dovelo do eskalacije problema.

"Hrvatima treba stvoriti mogućnosti koje imaju drugi", naglasio je Špirić i ocijenio da je možda greška što se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, što onemogućava amandmansko mijenjanje.

Špirić je zapitao šta bi bio problem da se usvoje predložene izmjene i dopune i da se u praksi vidi da li je problem riješen.

"Treba razgovarati, licem u lice, od člana do člana, ne zatvarati vrata izmjenama zakona jer je svaki zakon podložan izmjenama i dopunama", zaključio je Špirić.

On je prethodno rekao da će SNSD, iako u opoziciji, podržati prijedlog zakona o budžetu BiH za 2018. godinu.

Saša Magazinović iz SDP BiH stava je da stranke na vlasti žele da stvore privid borbe za rješenje, a da im je konačni cilj da se zakon ne promijeni.

Stranke na vlasti, rekao je Magazinović, žele da se izbori održe pod pritiskom stranaca, a da se onda, uz snažan politički uticaj na Centralnu izbornu komisiju BiH, formiraju rezultati izbora kako odgovara HDZ i SNSD.

"Nezvanično se može čuti da ove dvije stranke kontrolišu najviše članova CIK-a", naveo je Magazinović.

On je pozvao poslanike da učine sve da se omogući legitiman izbor tvrdeći da već u 7.00 časova na dan izbora neke stranke imaju 20 hiljada, 30 hiljada ili 50 hiljada glasova u kutijama.

"Treba da obezbijedimo demokratske i poštene izbore, a njih do sada nismo imali", zaključio je Magazinović.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka rekao je da hrvatski poslanici nemaju interes da se ovo pitanje riješi sad, već da se povlači i naredne četiri godine.

"Nemaju ni volje ni političkog kapaciteta", ocijenio je Šepić i dodao da ni ovaj, kao ni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona SDA nije dobar.

Predstavnički dom okončao je raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je sačinio HNS, započetu u prvom dijelu sjednice održanom u decembru, i otvorio raspravu o prijedlogu budžeta BiH za 2018. godinu.

Potom je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto dala pauzu do 13.00 časova u toku koje je predviđen sastanak članova oba doma Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Izvor: SRNA