latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:19 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Vuksanović-Dačić: Težak položaj Srba i srpskih organizacija u C. Gori

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović informisao je ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića o teškom položaju Srba i srpskih organizacija, posebno srpskih medija u Crnoj Gori.
Podgorica: Dačić - Vuksanović - Foto: SRNA
Podgorica: Dačić - VuksanovićFoto: SRNA

Vuksanović je Dačića na sastanku u Podgorici upoznao i o odnosu vlasti u Crnoj Gori, koji nije u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore, bar kada je riječ o odnosu aktuelne crnogorske vlasti prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, saopšteno je iz SNS-a.

Prema njegovim riječima, Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama.

On je naglasio i da se zakonska rješenja po pravilu mijenjaju na štetu srpskog naroda, te da predstavnika Srba u Crnoj Gori nema u lokalnim i državnim institucijama, od mjesne zajednice do diplomatije.

Vuksanović je ukazao na izuzetno težak položaj srpskih organizacija, naročito srpskih medija.

"Zbog zakonske regulative i promjene pravilnika o raspodjeli sredstava za zaštitu identiteta nacionalnih zajednica, srpski mediji su dovedeni u poziciju potpunog prekida emitovanja programa Srpske radio-televizije, opstanka `Srpskih novina` i dalje produkcije Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta", naglasio je on.

Vuksanović je saopštio Dačiću da je Srpski nacionalni savjet o ovom problemu upoznao i druge institucije Srbije, napomenuvši da Srbija kao država srpskog naroda ima pravo i obavezu da pomaže srpski narod u okruženju i da vodi računa o njegovom ravnopravnom tretmanu u zemljama regiona.

Prema riječima Vuksanovića, Srpski nacionalni savjet, kao krovna institucija srpskog naroda, nema pristupa državnim institucijama u Crnoj Gori i sve inicijative i zahtjevi ostaju bez odgovora, odnosno nije u prilici da predsjedniku Vlade i drugim institucijama u Crnoj Gori predoči konkretne probleme srpskog naroda.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović osvrnuo se i na pomoć Vlade Srbije pri kupovini Srpske kuće, rekavši da bez obzira na to što je srpskom narodu obezbijeđen kvalitetan prostor za Srpski kulturno-informativni centar, raspored korištenja još nije donesen, a srpske organizacije nemaju sredstava ni za preseljenje, a kamoli za organizovan rad.

"Vuksanović je iskoristio priliku da pozove institucije Srbije da pomognu očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta dok Srba još ima u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA