latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:40 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Dodik: Nisam protiv dejtonske BiH, ali jesam protiv ove koja je nikakva (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije dejtonska, već nikakva BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Ovo nigdje ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbjegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovdje, ali 'ovo' je propalo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu,rekao je Dodik za Televiziju N1.

Komentarišući navode o tome da je ruski čovjek i da zajedno sa Rusijom stvara paravojnu formaciju u Srpskoj, Dodik je istakao da je to priča koja služi za dnevno-političke potrebe iza kojih stoji namjera za omalovažavanjem Dana Republike Srpske. Rusiju, i Vladimira Putina ističe poštuje i za razliku od zapadnih u BiH nema ruskih vojnika. Na pitanje o članstvu u NATO-u, ponovio je stav – interes Srpske je da se ne svrstava.

"NATO nas nije uvjerio da je objektivan. Otimačina imovine u Republici Srpskoj, neka lokacija u Han Pijesku data BiH, a NATO potrčao da to kaže da je u redu. Šta njih briga za naše lokalno zakonodavstvo i pravosuđe. Bez obzira što ste moćni", istakao je Dodik.

Na pitanje zbog čega je u govoru na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske umjesto Bosna i Hercegovina govorio BiH, Dodik je odgovorio da je to učinio namjerno. Na pitanje o eventualnoj kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva odgovorio je da će to saopštiti 18. maja. Govoreći hipotetički, u slučaju eventualne kandidature, bude li izabran za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, nastojaće smanjiti troškove na nivou BiH, i broj vojnika svesti na 3500. Uz to njegovo radno mjesto, istakao je, neće biti u Sarajevu. 

"Šta član Predsjedništva iz Republike Srpske ima polagati zakletvu u BiH? Rreba polagati zakletvu u Republici Srpkskoj. Samo u Republici Srpskoj, pa tamo je biran. Ali sada će reći da ste secesionisti? Ne, ja samo poštujem pravila", naglasio je predsjednik Srpske.

Komentarišući nagađanja o eventualnim blokadama u slučaju nepostizanja kompromisa o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik Srpske istakao je da će Republika Srpska do nove godine formirati institucije i da nije spremna da bude kolateralna šteta izostanka dogovora unutar Federacije. Promjene izbornog zakona su poželjne, istakao je Dodik i SNSD podržava HDZ u toj namjeri. 

Dodik je istakao i da je uvjeren u pobjedu SNSD-a na izborima koji slijede. Rekao je da će najveća stranka u Srpskoj imati svoje kandidate za predsjednika i člana Predsjedništva. Uprkos brojnim namjerama, kaže, Srpska ima stabilne finansije i ova godina, očekuje, biće najbolja do sada. U narednom periodu, kaže, razmatraće se mogućnost povećanja fonda za subvencije poljoprivrednicima za 10 miliona maraka, a planirana je i ozbiljna podrška kulturi. 

Republika Srpska, istakao je Dodik, ima napisan tekst novog Ustava koji je u skladu sa Dejtonom i o kojem će na referendumu odlučiti građani. Komentarišući svoj odnos sa ambasadorima, Dodik je istakao da je spreman na razgovor sa svakim, ali bez pritisaka.. O budućnosti BiH je spreman razgovarati, ali bez stranih uticaja.